Nova snaga Srbije: Zašto Bleki? Zašto Radonja? Zašto...?

Zašto Luka i zašto Rodić? Reklo bi se da je selektor imao argumente zbog kojih ih je ostavio u probranom društvu.

Fudbal 28.05.2018 | 00:00
Nova snaga Srbije: Zašto Bleki? Zašto Radonja? Zašto...?
Trojica su debitanti, četvrti kao da je debitant jer je upisao tek nekoliko minuta u Južnoj Koreji! Imenom i prezimenom: Nikola Milenković, Nemanja Radonjić, Luka Jović i Milan Rodić trebalo bi da predstavljaju novu snagu fudbalske reprezentacije Srbije. U budućnosti sigurno, možda i na Mundijalu u Rusiji.

Naravno, svaki selektorov spisak podložan je polemici. Biće onih koji će reći da je Mladen Krstajić častio bar jednog od pomenute četvorice igrača. Međutim, za svakog postoji valjani razlog zašto se našao u odabranom društvu od 27 fudbalera koji će početi pripreme u Staroj Pazovi.

Zašto Luka Jović?

Mnogo toga je napisano o ovom momku u prethodnom periodu. Posle igračke stagnacije u redovima Benfike, ove sezone je eksplodirao u dresu Ajntrahta. Kod njega ne treba da se izvlače argumenti iz rukava. Posle Krstajićevog monologa i čitanje spiska svi su Luku posmatrali kao neizostavnog člana ove selekcije. Nije se pominjalo da je tokom kvalifikacija tza Mundijal bio samo projekat za budućnost.

Pored Aleksandra Mitrovića, nekadašnja zlatna koka Crvene zvezde, je jedini srpski napadač u novijoj istoriji koji je u ranoj fazi karijere imao solidnu statistiku u ligama petice. Namerno smo rekli solidnu, jer snažni centarfor je daleko dostigao pik sopstvenih mogućnosti.

Za to što je dobio Luku Jovića  kao novu snagu Mladen Krstajić može najviše da zahvali hrvatskom stručnjaku Niki Kovaču. Prosto, novi trener Bajerna znao je da dozira minutažu Joviću i polago ga uvodi u svet ozbiljnog fudbala. Iskoristio je šansu i slabiju formu Francuza Alea kako bi veliki potencijal prosuo na terenima širom Nemačke. Naterao ga je da bude profesionalac kao nikad pre. To je umetnost trenerskog posla na koji mora da se nasloni Mladen Krstajić.

Statistika kaže da je postigao osam bundesligaških golova, ali najviše će se pamtiti onaj iz Kupa kada je petom u letu zakucao loptu u mrežu Šalkea. Dovoljno za poziv i čekiranje mundijalske karte. Međutim, važnije od svega je da je srpski fudbal dobio špica za budućnost.

Zašto Nikola Milenković?

Sa Nikolom Milenkovićem Orlovi dobijaju opciju više za centralni deo odbrane i igrača koji može da odgovori zahtevima na poziciji desnog beka. Suva statistika kaže da je ove sezone u dresu Fjorentine Milenkovićodigrao devet utakmica kao štoper, a sedam kao desni bek.

U ovom momku ima nešto „vidićevsko“. Čak je i postigao pogodak u večitom derbiju na sličan način kao najbolji srpski defanzivac u istoriji. Samo dres nije bio isti...

Ključni čovek za prvi Blekijev Džinovski korak bio je Ivan Tomić. Mladi stručnjak na klupi Partizana osetio je da Partizan u sopstvenim redovima ima strahovit potencijal. Nije se libio da u ruke uzme veliko parče gline i oblikuje ozbiljnog štopera. Uspelo mu je. Bez obzira što je u drugoj seniorskoj sezoni zablistao u crnom-belom dresu, Tomićev pečat je upečatljiv.

Sa tim već oblikovanim parčetom gline Stefano Pioli je znao da radi. Za defanzivca u Blekijevim godinama nema veće sreće i privilegije da individualno radi sa nekim od italijanskih stručnjaka. To su finese, tu je taktička perfekcija, tu je rad na sitnim detaljima.

Zašto Nemanja Radonjić?

Ako postoji konsenzus za nekog igrača da mu treba dati podršku, možda mu i učiniti da preskoči određene razrede, onda je to strelac pet ovosezonskih golova za Crvenu zvezdu. Možda je Radonjićdobio akontacionalnu podršku i proglašavam za nacionalno blago i kad je bio daleko od glavne scene, i kada se mučio na početku proleća. Međutim, brojni fudbalski stručnjaci su jedinstveni u oceni - da je on potreban ovakvim Orlovima i da je u ovom izboru Mladena Krstajića prosto unikat.

Jedan od predvodnika mladog talasa srpskih trenera u neformalnom razgovoru sa ekipom MOZZART Sporta imao je zanimljivu opservaciju:

„Ja ne znam da li neko gura Radonjića, ali on bi meni bio na spisku. Objasnio bi mu da će imati skromnu minutažu i da bi mogao da se nađe na terenu samo kada vodimo.On je već dobro skautiran, ne bi rivali smeli da krenu svim silama napred kada bi Radonjić bio na terenu. Vezao bi beka za njegovu polovinu. Ako bi krenuo napred imali bismo brisan prostor da Radonjić iskoristi brzinu“.

Ove sezone Radonjić je imao niz neverovatnih promašaja, ali i seriju golova kada je gorelo. Krasnodar i večiti derbi na jednoj, CSKA na drugoj strani. Međutim, beogradski meč sa Moskovljanima i izgubljen duel sa Akinfejevom, bio je prelomna tačka sezone za nekadašnjeg Partizanovog đaka. 

„Nije njegov kvalitet samo što je brz. Evo, uzmimo za primer revanš protiv CSKA. Njihov desni bek Fernandes je najbolji asistent ekipe, stalno visi gore. Međutim, Gončarenko ga u Moskvi nije mnogo dizao gore. Upravo zbog straha od Radonjića. Mi smo čekali situaciju iz drugog poluvremena kada je ostao „jedan na jedan“ na Ignaševičem. Prošao ga je, ali je iskusni Rus odmah napravio faul“, objašanjvao je jednom prilikom sportski direktor Crvene zvezde Mitar Mrkela.

Nije bio na Novom Zelandu, iako mu je po talentu bilo mesto. Međutim, od dana kada je dobio drugu šansu u Čukaričkom, Radonjić je, kao što smo rekli, uhvatio poslednju zlatnu kočiju. Dobra sezona u Zvezdi i odličan plej - of, deo su njegovog konačnog sazrevanja. Mundijal samo treba da ubrza proces. Krajnji proizvod treba da bude igrač za Premijer ligu. Tako ga, uostalom, opisuje pomoćni trener Zvezde Milan Kosanović.

Zašto Milan Rodić?

Najstariji po godinama kada je reč o debitantima i novim snagama, iskusni levi bek je već flertovao sa A selekcijom Pozivan je na širi spisak kandidata tokom prvih dana mandata Slavoljuba Muslina. Zaglavljen u ruskoj provinciji nije mogao da pokaže šta zna. A kada je to radio bio je daleko od očiju. Napravio je potez karijere odlukom da se vrati u Crvenu zvezdu. Ponovo se afirmisao i rehabilitovao.

Možda su crveno-beli imali boljih igrača u ovoj sezoni, ali pouzdanijih - ne. Visok nivo Milan Rodić je držao još od onih utakmica sa Spartom. Gotovo da nije izgubio bitan defanzivni duel ove sezone. Bio je odličan i u dvomeču protiv CSKA, a sve promašaje u ofanzivi naplatio je na početku proleća. Ostaće upamćena i njegova partija u BATE Borisovu kada je razornim šutem sa 16 metara polomio prečku. Kasnije je asistirao Srniću za gol vredan plasmana u Ligu Evrope.

Vrlo stabilno i racionalno deluje na terenu. Prema statističkim parametrima mnogobrojnih fudbalskih platformi ima izvanredne rezultate i veliki procenat dobijenih duela.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar