Ferari izbacuju iz šampionata Formule 1?!

Rivali sumnjaju da Ferarijevi motori imaju isuviše snage!

Ostali sportovi 26.05.2018 | 08:30
Ferari izbacuju iz šampionata Formule 1?!
Ekipa Ferarija bi mogla biti izbačena iz ovogodišnjeg šampionata Formule 1 ako istraga pokaže da su Italijani varali, piše britanski Dejli Mejl.

Vlasnici Formule 1 su potvrdili u četvrtak uveče da je FIA, koja upravlja ovim motosportom, instalirala uređaj koji će pratiti rad Ferarijevog baterijskog sistema, za koji rivali sumnjaju da isporučuje isuviše snage u sistem vozila.

"Ferari je trenutno pod istragom i jedan dodatni uređaj prati njihov sistem sa povraćaj energije (ERS). FIA će pratiti rad sistema i neće izaći sa bilo kakvim ocenama pre analize dobijenih podataka", izjavili su zvaničnici Formule 1.

Ovaj sistem je naročito bitan u kvalifikacijama, a posebno u Monaku, gde se ovog vikenda vozi trka. Pol pozicija na Velikoj nagradi Monaka ima naročitu težinu.

Očekuje se i reakcija predsednik FIA Žana Toda koji je bivši direktor italijanskog tima.

Predsednik Mercedesovog F1 tima, legendarni Niki Lauda je izjavio kako očekuje da FIA zvanično reaguje do nedelje kako ova "siva zona ne bi ostala siva".

Ferari je nezvanično negirao da postoje ikakvi problemi, a njihov portparol nije hteo da komentariše spekulacije.

Prvi vozač Ferarija, Sebastian Fetel takođe veruje svojoj ekipi i siguran je da je na njegovom automobila sve legalno.

"Glasine uvek postoje a ovog puta smo mi u njima. FIA ima zadatak da se brine o svima nama i mi verujemo da će tako biti i sad", izjavio je Fetel.

Ako se dokaže da je Ferari varao, moguće je da će izgubiti poene, dobiti kaznu, pa čak biti izbačen iz šampionata. Jedan neimenovani izvor, blizak svetu Formule 1, rekao je kako bi ovu poslednju opciju trebalo primeniti u slučaju da se pokaže da je sve ovo urađeno s namerom.

"Vreme je da FIA pokaže snagu", rekao je taj gospodin.

Sumnje u regularnost Ferarijevih bolida su se javile nakon što je Fetel na početku sezone osvojio za redom tri pol pozicije, a kojih je ona u Kini bila posebno impresivna. Tada je on bio bolji od drugih rivala za pola sekunde.

Međutim, Nemac je na jučerašnjem treningu postigao tek treće najbolje vreme. Bio je za pola sekunde sporiji od najbržeg, Danijela Rikarda iz Red Bula.

Pogledajte najzanimljivije trenutke u Monaku po izboru zvaničnog YouTube kanala Formule 1 - iz perspektive vozača:



Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar