Plate poslanika manje za 20 odsto

Parlament Poljske, u kojem dominira nacionalistička i evroskeptična Stranka zakona i pravde, usvojio je prijedlog zakona o smanjenju plata poslanika za 20 odsto nakon što je javnost kritikovala finansijske bonuse ministara.

Svijet 11.05.2018 | 09:05
Plate poslanika manje za 20 odsto
Parlament je usvojio prijedlog zakona većinom od 240 glasova, a glavne opozicione stranke bile su uzdržane, javila je državna agencija PAP.

Prijedlogom zakona zarade poslanika biće smanjene sa sadašnjeg nivoa od 10.000 zlota /2.802 dolara/ mjesečno nakon što je bivši premijer Beata Šidlo prošle godine odlučila da isplati sebi i svojim ministrima bonuse u vrijednosti od više od deset prosječnih mjesečnih zarada.

Podrška vladajućoj stranci od tada je oslabila, a na to su uticali još neki faktori.

Lider stranke Jaroslav Kačinjski prošlog mjeseca je pozvao ministre da uplate svoje finansijske bonuse u dobrotvorne svrhe i najavio smanjenje plata poslanika. 

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

www.nezavisnikandidat.info

11.05.2018 07:23

PLATE PARLAMENTARACA TREBA DA PREDSTAVLJAJU SLIKU STANJA U DRUSTVU, ODNOSNO TREBA DA BUDU U SKLADU SA STANJEM U DRUSTVU I STANDARDOM STANOVNISTVA. TO TREBA DA VAZI I ZA OSTALE (MINISTRE I DRUGE). TAKODJE, PLATE DIREKTORA I IZVRSNIH DIREKTORA, KOJE POSTAVLJA VLAST, U SVIM POSLOVNIM SUBJEKTIMA KOJI SU GUBITASI (JAVNA PREDUZECA, FONDOVI ITD) TREBA DA BUDU U IZNOSU PROSJECNE PLATE DOK BILJEZE MINUS POSLOVANJE.

ODGOVORITE
Name

Aco

11.05.2018 09:36

Ja pomisli kod nas,pa se mal ne šlogirah,Naši spasioci,naši zaštitnici.

ODGOVORITE