Priča: 1930. godina - Urugvaj...

Epopeja Tirketa, Moše. . . Prvo svetsko prvenstvo na kojem je učestvovalo 13 reprezentacija. Jugoslavija pobedila Brazil, Urugvaj svetski prvak, u finalu savladao Argentinu 4:2.

Fudbal 13.05.2018 | 23:07
Priča: 1930. godina - Urugvaj...
Odluka o održavanju prvog Svetskog prvenstva doneta je 26. maja 1928. godine, na kongresu FIFA u Amsterdamu. Godinu dana kasnije u Barseloni, odlučeno je da se organizacija turnira poveri tadašnjem dvostrukom olimpijskom šampionu, Urugvaju, koji je ujedno trebalo da proslavi jedan vek postojanja nezavisne države.

Na inauguralnom Mundijalu učestvovalo je samo 13 reprezentacija, od čega devet sa severnog i južnog američkog kontinenta i četiri iz Evrope. Četiri britanske reprezentacije nisu imale pravo nastupa pošto u to vreme uopšte nisu bile članice FIFA, a mnogi nacionalni savezi odbili su pozive iz protesta što se turnir ne održava u Evropi ili navodeći tronedeljno putovanje brodom kao hendikepirajući faktor u odnosu na američke selekcije.

Evropu su predstavljale Francuska, Belgija, Rumunija i Kraljevina Jugoslavija.

Svi mečevi igrani su na tri stadiona u Montevideu, Južnoamerikanci su, prema očekivanju, dominirali, mada se ni Evropljani nisu obrukali. Prvi gol svih vremena na svetskim prvenstvima postigao je Francuz Lusijen Loran, u pobedi "trikolora" nad Meksikom (4:1). Francuzi su u sledećem kolu izgubili od Argentine (0:1), pošto je sudija odsvirao kraj već u 84. minutu, a onda shvatio grešku i pozvao natrag na teren fudbalere, od kojih su neki već bili pod tuševima!

Oba polufinala obeležila je dominacija timova iz Južne Amerike. Reprezentacija SAD, sa nekolicinom engleskih fudbalera u svojim redovima, poražena je od Argentine rezultatom 6:1, dok je domaćin istim rezultatom savladao Jugoslaviju, iako su plavi poveli sa 1:0.

Finale je odigrano 30. jula, pred oko 100.000 gledalaca na legendarnom stadionu Sentenario, na kom Urugvajci i danas organizuju internacionalne mečeve. Veruje se da je prvo poluvreme igrano loptom Argentinaca, a drugo urugvajskom, pošto dve strane nisu mogle da se usaglase na drugi način. Argentina je posle prvih 45 minuta vodila sa 2:1, ali u nastavku nije odolela, tako da su pobedom od 4:2 (Dorado 15, Sea 57, Iriarte 68, Kastro 89 - Peusele 20, Stabile 37) titulu osvojili domaći fudbaleri.

Iz ruku predsednika FIFA Žila Rimea, pehar je primio kapiten Urugvaja Hoze Nazasi.

JUGOSLOVENI (SRBI) SA BRODA DO POLUFINALA

Jugoslovenski fudbaleri doputovali su u Montevideo brodom, posle 18 dana plovidbe, a njihovi treninzi, koji su se svodili na trčkaranje po brodskoj palubi, postali su deo predanja koje su generacije navijača prenosile "sa kolena na koleno".

Bez pravih priprema, Jugosloveni su na startu turnira načinili senzaciju, pobedivši Brazil 2:1. Prvi gol za plave na šampionatima sveta u tom susretu je postigao 18-godišnji Aleksandar Tirnanić. Izabranici Boška Simonovića potom su sa 4:0 deklasirali Boliviju i kao pobednici grupe plasirali se u polufinale, gde ih je čekao domaćin.

Pred krcatim tribinama Sentenarija, u karnevalskoj atmosferi, sudijske nepravde obeležile su meč Urugvaja i Jugoslavije. Naši su poveli golom Sekulića i najavili novo iznenađenje, međutim, Urugvajci su ubrzo izjednačili i nakon toga postigli još pet pogodaka za uverljiv trijumf. U čuvenoj akciji za vođtvo Urugvaja od 2:1, učestvovao je jedan policajac, koji je loptu iz gol-auta vratio u igru i omogućio Anselmu da savlada "El Grande" Milovana Jakšića.

Jugoslavija je na prvom Svetskom prvenstvu podelila treće i četvrto mesto sa selekcijom SAD i postala najbolje plasirani predstavnik Evrope.

Selektor: Boško Simonović zvani "Boža Dunster".

Igrači: Milovan Jakšić 3 (nastupa) / 0 (golova), Milutin Ivković 3/0, Dragan Mihailović 3/0, Milorad Arsenijević 3/0, Momčilo Djokić 3/0, Ljubiša Stefanović 3/0, Ivica Bek 3/3, Blagoje Marjanović 3/1, Aleksandar Tirnanić 3/1, Đorđe Vujadinović 3/1, Branislav Sekulić 2/1, Dragutin Najdanović 1/0.

REZULTATI JUGOSLAVIJE

PRVA FAZA:
Jugoslavija - Brazil 2:1 (Tirnanić 21, Bek 30 - Prežinjo 62)
Jugoslavija - Bolivija 4:0 (Bek 60, 67, Marjanović 65, Vujadinović 85)

Polufinale:
Jugoslavija - Urugvaj 1:6 (Sekulić 4 - Sea 18, 65, 81, Anselmo 21, 39, Iriarte 61)

POLUFINALE
Argentina - SAD 6:1
Urugvaj - Jugoslavija 6:1

FINALE
Urugvaj - Argentina 4:2

KONAČAN PLASMAN
1. Urugvaj, 2. Argentina, 3-4. Jugoslavija, SAD

Utakmica sa najviše golova: Argentina - Meksiko 6:3 (prva faza)
Ukupno golova na turniru: 70
Prosek golova po utakmici: 3,89

Najbolji strelac: Giljermo Stabile (Argentina) - 8
Najviše golova na utakmici: Giljermo Stabile (Argentina), Pedro Sea (Urugvaj) - 3

Najveća poseta: 93.000 (Urugvaj - Jugoslavija, polufinale)
Ukupna poseta: 447.500
Prosečna poseta: 24.861

UČESNICI: Argentina, Brazil, Francuska, Belgija, Urugvaj, Paragvaj, Čile, Sjedinjene Američke Države, Rumunija, Meksiko, Jugoslavija, Bolivija, Peru. 

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar