Nameti koji guše privredu u BiH

Nedavno je izračunato da broj raznoraznih parafiskalnih nameta koji se naplaćuju u BiH prelazi 3. 400, što remeti razvoj privrede u Bosni i Hercegovini. Ne zna se na koji način se troše sredstva prikupljena na ovaj način.

Bosna i Hercegovina 07.05.2018 | 21:43
Nameti koji guše privredu u BiH
Prava poplava raznih naknada, taksi, kazni, članarina su oko vrata građanima i privredi. Veliki posao je sve ih i popisati, a kamoli platiti. Osnovanost njihovog postojanja - upitna.

I dok za budžete na svim nivoima vlasti predstavljaju značajan izvor prihoda, građani koji pune te budžete su neinformisani.

Parafiskalni nameti otežavaju poslovni ambijent, odvraćaju investitore, a smatra se da su jedan od značajnih faktora koji podstiču sivu ekonomiju. I dok se njihov precizan broj još utvrđuje, ono što treba da uslijedi jeste analiza svakog pojedinačnog nameta, kako bi se vidjela njihova svrsishodnost.

“Ko i na koji način ubire i kako troši sredstva? Nakon tih dubljih analiza doći ćemo u situaciju da će se određeni nameti ukinuti, a drugi smanjiti”, kaže portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

“Da bi prišli tom putu, neophodno je da se javna administracija i državna uprava racionalizuju, postanu efikasniji. I to je najteže pitanje”, ističe ekonomista Milenko Stanić.

Kada se uporedi stanje sa susjednim zemljama, proizlazi da BiH ima do 20 puta više parafiskalnih nameta nego Hrvatska, a 10 puta više nego Srbija.

Veliki broj različitih nameta uvedeno je primarno, kako bi osigurali dodatni prihod raznim nivoima vlasti, a sve radi sufinansiranja neproduktivne administracije, koja predstavlja društvenu klasu samu za sebe i ne pruža odgovarajući nivo usluga svojim korisnicima.

U suprotnom, skidanje ove omče sa vrata privrednicima značilo bi uštede koje bi omogućile bolje poslovanje, a u konačnici veće plate radnicima.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zoran

08.05.2018 05:12

Uradili bi oni to kad bi znali. Svi vidimo i znamo da su na najodgovornijim mjestima polupismene fukare sa kupljenim diplomama i neamju pojma o onom za sta su placeni. Sve zajedno mi to lici na aparthejd

ODGOVORITE
Name

Hare

08.05.2018 11:29

Problem je kod nas kad bi Država i ukinula neke namete privatnik te pare nebi dao radniku već bi sebi kupio novog Audia 2018 godine da selo vidi da se para ima.

ODGOVORITE