CiK raspisuje opšte izbore

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) donijela je odluku da će 8. maja raspisati opšte izbore u oktobru, potvrdila je portparolka ove institucije Maksida Pirić za Vijesti. ba.

Bosna i Hercegovina 07.05.2018 | 16:53
CiK raspisuje opšte izbore
Tim povodom, CIK BiH sutra će u Sarajevu, s početkom u 11.30 časova organizovati konferenciju za novinare. 

Na predstojećim izborima građani BiH biraće članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavnički dom Parlamenta BiH i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, poslanike u Narodnoj skupštini RS, predsjednika i potpredsjednike RS, te poslanike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Na opštim izborima u BiH bira se 518 nosilaca mandata.

Od dana raspisivanja izbora u BiH, odnosno od naredne sedmice, već će početi teći i određeni rokovi u vezi s obavezama i rokovima u podnošenju prijava za ovjeru učešća na izborima, kao i postupanje CIK-a prilikom provođenja procesa provjera podnesenih prijava, kandidatskih lista i kandidata.

Za provođenje ovogodišnjih opštih izbora u budžetu BiH namijenjeno je oko 8,5 miliona KM, od čega je za naknade biračkim odborima predviđeno oko četiri miliona, a ostatak za štampanje glasačkih listića i preostale aktivnosti CIK-a.

Na izborima će moći učestvovati samo oni kandidati koji do dana raspisivanja izbora budu imali prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici za koju se imaju namjeru kandidovati.

(Vijesti)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Trr

07.05.2018 15:05

Bice pecenja za sirotinju.

ODGOVORITE
Name

izbori

07.05.2018 15:10

Hoce li ove godine biti realni izbori ilice opet biti pokradeni ko i svaki put treba videti koi vise placaju na glasackim mestima ilice ici po selima da placaju glasove treba prvo saznat koliko placa snsd onibi mogli sada placat najbolje postosu poljuljani.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

07.05.2018 16:55

Dali ce cik saopstiti gdje je 35,6 tona glasacki listica nestali iznjihovi magacina i samim tim mozda se i pobjednik zna.

Name

modricanin

07.05.2018 17:07

Ko god vam da pare da za njega glasate, vi udrite kontru, za njegove politicke protivnike.

ODGOVORITE
Name

Slada

08.05.2018 07:03

Jadan narod u ovoj bjedi sa vama.

ODGOVORITE