U "El klasiku" bilo je svega - ne i pobjednika!

Barselona i Real odigrali 2:2 u 36. kolu Primere. Strelci za Barsu Mesi i Suarez, za Real Ronaldo i Bejl. Domaćin s igračem manje celo drugo poluvreme. . .  El Klasiko kakav treba da bude! Kontroverze, provokacije, mnogo batina i još više majstorija! Na kraju, verovatno i najpravednijih 2:2.  Crveni i sudijske greške – remi u burnom El Klasiku u Barseloni! Fudbaleri Barselone i Real Madrida remizirali su 2:2 u ‘El Klasiku’ koji je obeležio 36. kolo španske La Lige.

Fudbal 06.05.2018 | 22:57
U "El klasiku" bilo je svega - ne i pobjednika!
Svega je bilo u 176. "El klasiku", ali ne i pobednika. Duel španskih velikana završen je rezultatom 2:2 (1:1). Međutim, u nedelju uveče na Kamp Nou viđen je zanimljiv, ratnički duel, iako osvojeni bodovi nisu mnogo toga odlučivali.

Real je u Barsu stigao na proslavu titule, ali ne da je uveliča, već da je upropasti. I malo je falilo "kraljevskom klubu", koji je, ruku na srce, dva puta bio u rezultatskom deficitu, ali je imao i igrača više i odlične prilike.

Strelci su bili golgeteri Primere. Luis Suarez je u 10. minutu otvorio seriju 24. golom. Kristajno Ronaldo dopustio mu je samo pet minuta da bude izjednačen s njim na drugom mestu liste strelaca, a lidersku poziciju učvrstio je Lionel Mesi u 53. Garet Bejl zaokružio je goleadu 13. pogotkom u sezoni.

Na listi strelaca vodi Lionel Mesi sa 33 gola, dok je Kristijano Ronaldo postigao 25, a Luis Suarez 24... Argentinac je sa 26 golova (18 u Primeri) najefikasniji igrač "El klasika" svih vremena. Alfredo di Stefano je do ovog bio drugi sa 18, da bi mu se večeras na drugom mestu pridružio Kristijano Ronaldo ih je postigao 18 (devet u Primeri).

Glavni sudija Alehandro Ernandez bio je očajan, osim u poslednjem minutu prvog dela kada je ispravno pokazao direktan crveni karton Robertu zbog udaranja Marsela.

Kasnije mu je situacija na terenu izmakla kontroli, mnogo je grešio, a u 75. minutu napravio je najveću grešku. Klasično saplitanje Marsela od strane Albe nije sankcionisao.

I jedni i drugi imali su odlične prilike. Kristajno Ronaldo bio je raspoložen u prvom poluvremenu, ali se prilikom gola povredio, pa je na odmoru između dva dela igre ostao u svlačionici. Zamenio ga je Asenisio, koji je imao zapaženu ulogu, bio je i asistent kod drugog izjednačujućeg gola.

BARSELONA: Ter Štegen - Roberto, Pike, Umtiti, Alba - Kutinjo (od 46' Semedo), Rakitić, Buskets, Inijesta (od 57' Paulinjo) - Mesi, Suarez (od 90' Pako). Trener: Erneste Valverde.

REAL MADRID: Navas - Naćo (od 68' Lukas), Varan, Ramos, Marselo - Modrić, Kazemiro, Kros (od 84' Kovačić)- Bejl, Benzema, Ronaldo (od 46' Asensio). Trener: Zinedin Zidan.

Malo je nedostajalo da Barselona oduzme Realu pravo da se nazove najboljim u Evropi čak i ako osvoji taj pehar Lige šampiona. Ali redak trenutak u kojem se videlo da je i Lionel Mesi ipak samo čovek dozvolio je Kraljevskom klubu da se vrati u život i fenomenalnim golom toliko kritikovanog Gereta Bejla stigne do remija koji mu je spasio obraz - 2:2 u poslednjem El Klasiku Andresa Inijeste.

Spasio obraz jer nikako ne priliči potencijalnom šampionu Evrope da posle izgubljene titule u nacionalnom šampionatu izgubi i oba ligaška derbija sa najvećim rivalom. I to ovaj drugi - sa igračem više punih 45 minuta!

Serđi Roberto je, naime, u poslednjim sekundama prvog poluvremena iznerviran opalio Marselašakom po licu, pa mu je sudija Alehandro Ernandez opravdano pokazao dirketan crveni karton. Žaliće se verovatno u Barsi zbog toga, jer je samo koji minut ranije Ernandez pomilovao Bejla, koji je otvorenim đonom nagazio Samjuela Umtitija posred cevanice, ali tada nije bilo ni žutog kartona.

Ako ćemo ipak o sudijama, treba reći da je Ernandez verovatno oštetio i Real kada pri rezultatu 2:2 u 75. minutu nije svirao jedanaesterac za Real nakon što je - snimak je nedvosmisleno pokazao - Đordi Alba sapleo Marsela u Barsinom kaznenom prostoru.

U moru kontroverznih situacija Ernandez se jednostavno nije snašao, ali to ne bi smelo da opravdava ni jedne ni druge.

Real sigurno ne, zato što je celo poluvreme imao brojčanu prednost, ali bez Kristijana Ronalda(zadobio je udarac u članak, pa ga je Zinedin Zidan već u 46. minutu izveo iz igre kako ne bi ugrozio njegov nastup u finalu Lige šampiona) jednostavno nije mogao da naudi Barsi. Štaviše, i sa igračem više je bio u potčinjenom položaju.

Barsa može da kuka na sudije, ali može i na Lionela Mesija. Jeste njen najbolji igrač u 52. minutu postigao fenomenalan pogodak za 2:1, ali je i pre i posle tog gola imao situacije jedan na jedan sa Kejlorom Navasom, ali ga je Kostarikanac dva puta zaustavio. I još bar dva puta u manje rizičnim situacijama.

Još pre toga, supersonična kombinacija Luisa Suareza i Serđija Roberta i egzekucija urugvajskog napadača za 1:0, pa Realov odgovor posle Ronaldove pete, Benzemine povratne glavom i na kraju Ronaldovog gola. Njegovog 18. u El Klasiku čime se izjednačio sa legendarnim Alfredom Di Stefanom.

Ali tada kada je Barsa ostala sa desetoricom i kad se očekivalo da će Kraljevski klub podići šator ispred kaznenog prostora domaćih dogodio se - Mesi! Samo on može da priličnu komplikovanu situaciju učini tako prostom. Pored dvojice vrhunskih čuvara kao da su čunjevi, a onda filigranski precizan udarac za 2:1. Opet uz opasku: utisak je da je Suarez još pre završnog pasa loptu uzeo tek posle faula nad Rafaelom Varanom. I tu je Ernandez pogrešio.

Srećom po Real, sledeći put Mesi nije bio tako siguran, pa je Kraljevski klub dobio priliku da odgovori. Asensio do Bejla i savršeno plasirana lopta u sam rogalj gola. Na kraju verovatno i najpravednijih 2:2.

Svi će biti zadovoljni. Barselona će titulu proslaviti verovatno bez prvenstvenog poraza u sezoni. Real je barem odoleo u Barsi, a ako osvoji pehar u Kijevu - niko se neće previše buniti zbog ispuštene titule u Primeri.

Primera, 36. kolo:

Petak:

Sevilja - Real Sosijedad 1:0 (0:0)
/Banega 47pen/

Subota:

Đirona - Eibar 1:4 (0:2)
/Adaj 55 - Kike 9, 38, Đordan 80, Inui 89/

Atletik Bilbao - Betis 2:0 (0:0)
/Munian 76, Aduric 90+2/

Selta - Deportivo 1:1 (1:0)
/Gomez 13 - Perez 90+1/

Viljareal - Valensija 1:0 (0:0)
/Gaspar 86/

Nedelja:

Malaga - Alaves 0:3 (0:1)
/Garsija 3, Demirović 68, Ibai 70/

Atletiko Madrid - Espanjol 0:2 (0:0)
/Melendo 53, Baptistao 77/

Las Palmas - Hetafe 0:1 (0:0)
/Anhel 88/

Barselona - Real Madrid 2:2 (1:1)
/Suarez 10, Mesi 52 - Ronaldo 14, Bejl 73/

Ponedeljak:

21.00: Leganes - Levante  

TABELA: Barselona (-1) 87, Atletiko M. 75, Real (-1) 72, Valensija 67, Betis 59, Viljareal (-1) 57, Hetafe 52, Sevilja (-1) 51, Đirona 48, Eibar 47, Sosijedad 46, Selta 46, Alaves 44, Atletik B. 43, Espanjol 43, Leganes (-1) 40, Levante (-1) 40, Deportivo 29, Las Palmas 22, Malaga 20.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar