Ministar poručio: Izbaciti stihove!

Zadatak sa stihovima srpske pjevačice Svetlane Cece Ražnatović koji se našao u radnoj svesci za peti razred biće izbačen, rekao je ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević.

Srbija 03.05.2018 | 07:45
Ministar poručio: Izbaciti stihove!
Ministar je za "Srpski telegraf" rekao da je sramota da stihovi šunda i turbo folka budu u školskom udžbeniku.

Stihovi pjevačice narodne muzike našli su se u jednom od zadataka u kojem se uče padeži. Stihovi glase: "A sećaš li se, lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo...".



''Ovaj zadatak biće izbačen iz radne sveske, a onaj ko je napravio propust biće kažnjen. Sramota je da stihovi šunda i turbo folka budu u školskom udžbeniku. O muzici koju učenici slušaju van škole neka brinu roditelji, a na časovima će se učiti korisne i važne lekcije. Svesku je izdao BIGZ, ali oni će to izbaciti po nalogu direktora Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV)'', kaže Šarčević.

On navodi da mu je direktor ZUOV rekao da članovi komisije koji su kontrolisali udžbenike nisu prepoznali ove rečenice.

''Oni tvrde da nisu znali da je ovo Cecina pesma, ali onaj ko je napravio ovu glupost biće kažnjen. Živimo u društvu u kojem se potencira ovakva vrsta muzike koju ja iskreno ne volim i ne podržavam. U svakom slučaju, ovome u školama nije mesto '', naglašava ministar.

Glavna i odgovorna urednica u izdavačkoj kući BIGZ školstvo, Olivera Ðikanović, kaže za "Novosti" da je u pitanju radna sveska za srpski jezik i da nije riječ o grešci, već su svjesno izabrani baš ti stihovi.

''Autor je smatrao da je najbolje da deca uče iz primera iz svakodnevnog života, a nigde nije navedeno ime pevača'', kaže ona.

Izvor: Telegraf.rs

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Sofer

03.05.2018 06:20

Ovaj ovdje rudonja joj i helikopter obezbijedi!

ODGOVORITE
Name

Draganče

03.05.2018 06:29

Napredna Srbija.

ODGOVORITE
Name

Xxx

03.05.2018 08:38

Jadna drzava u kojoj su pjevaljke,starlete,i raznorazni nikogovici postali predmet divljenja...Izmedju ostalih Ceca,Brena itd...strasnoo gdje zivimoo...pa velicaju ih kaoda su struju izmislile al bukvalno...turbo folk postade umjetnost...pa DOKLE viseeee...nisam protiv muzike al ne pravite od ovih pjevaljki naucnike...

ODGOVORITE
Name

Hahah

03.05.2018 09:28

Treba i Arkana da stave u istoriju hahahaha

ODGOVORITE
Name

Ds

03.05.2018 10:49

Arkan, srpski junak i vojskovodja ali kad' bi se zaj..avali. Ceca srpska "majka" nisu srpske majke one što u ratu izgubiše po tri sina nego ona što onomad nosaše nanognicu...

Name

rašo

03.05.2018 10:43

Sad je na redu da na časove sexualnog vaspitanja dovedu "macu diskreciju" na praktični dio časa.

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

03.05.2018 10:52

O Ceci nema nikakvo mišljenje, ali nije samo ona iz estrade u toj knjizi. Pogledajte pažljivije, vidjećete stihove iz pjesama YU grupe, Bajage i Riblje Čorbe.

ODGOVORITE
Name

234

03.05.2018 11:39

SRAMNO, SKIDAJMO IKONE I STAVLJATI CECU,VELJKA I ANASTASIJU. ONI SU SRPSKE SVETINJE JER JE ARKAN MUŽ I OTAC NAZARAĐIVAO NOVCA PRODAJUĆI KASETE TUĐMANU O SRBIMA I OD PRODAJE ORUŽJA RH.EVO UZORA NAŠOJ OMLADINI.NE DA TREBA SMJENITI AUTORE POMENUTIH KNJIGA ZA 5.i 6 RAZRED VEC U ZATVOR I DA NIKADA VIŠE NE NERADE. SRAMIOTA

Name

M. N.

03.05.2018 12:27

Koliko se razumijem u muziku, Ceca nije sposobna da napise ove stihove, nego je to napisala M. Tucakovic. E sad o tekstovima Bore Dj., Bajage i drugih se moze raspavljati. Ali ako Bob Dilan moze biti nobelovac, sta fali njima.

ODGOVORITE
Name

@re M.N.

03.05.2018 14:58

Na kojim li si ti drogama da mi je znatiPorediš Bajagu Boru Cecu sa Bob Dilanom ????????????o majko moja zar je ovo moguče.