Lige Srbije i Hrvatske nisu kvalitetnije od PL BiH!

"Ne bih rekao da su hrvatska ili srpska liga kvalitetnije", kaže trener Zrinjskog Blaž Slišković.

Fudbal 04.05.2018 | 20:00
Lige Srbije i Hrvatske nisu kvalitetnije od PL BiH!
Zrinjski je na dobrom putu da odbrani titulu šampiona Bosne i Hercegovine. 

Trener mostarskih "plemića" Blaž Slišković je u razgovoru za zagrebački "Jutarnji list" uporedio je Premijer ligu BiH sa šampionatima Srbije i Hrvatske i po njegovom mišljenju, bh. prvenstvo nije u zaostatku.

“U dobroj smo formi, motivisani i kvalitetno fizički pripremljeni, već smo na prethodnom gostovanju u Bijeljini uspjeli okrenuti rezultatski minus u 2:1 pobjedu, protiv Željezničara smo dva puta stizali protivnikovo vođstvo. Ne znam koliko pratite našu ligu, ali ja baš i ne bih rekao da su hrvatska ili srpska liga kvalitetnije. Infrastruktura je ovdje, doduše, ponekad zaista tragična, nije zgodno kad vam kamera iza gola uhvati neku njivu umjesto tribine, ali fudbal je pristojan. Eto kada govorimo o derbiju na 'Grbavici', utakmica je bila baš izvrsna propaganda bh. lige. Efektni golovi, atraktivni potezi, prava atmosfera, izvrsno navijanje…”, rekao je Slišković.

Upravo je remijem sa Željezničarem (2:2) sačuvao tri boda prednosti pred posljednje tri utakmice u sezoni.

"Imamo tri boda prednosti, ali neizvjesnost će trajati do posljednjeg kola", dodao je popularni Baka, koji je potom "prozvao" medije u Sarajevu...

"Napišite da mi se tresla guzica, a ne stolica. Na toj priči o mojoj smjeni najviše su radili mediji, pogotovo sarajevski jer im nije drago da Zrinjski uzme treću titulu zaredom. Kasnije, kada je klub izašao sa službenim saopštenjem da Slišković ostaje trener do kraja sezone bez obzira na plasman, malo ko se potrudio prenijeti tu vijest".

Slišković je imao šta da kaže i na prozivke od strane Igora Štimca, nekadašnjeg fudbalera Hajduka.

"Ne znam šta je Igoru trebalo da se vraća 13 godina unazad, ali kad je već potegnuo mačka za rep. Naš odnos je ovakav. Simpatizirao sam ga kao juniora koji je ulazio u prvu Hajdukovu ekipu, čak sam ga malo i štitio. Tada smo se zbližili iako je u tom trenutku u razlika u godinama bila velika, ja sam imao 26 ili 27, a on 18. Godinama poslije ostali smo u prijateljskom kontaktu. Kada je osvojio bronzu s hrvatskom reprezentacijom na SP, Igor je mom sinu poklonio dres”, ispričao je Baka te opisao događaje iz sezone 2004/2005 dok je bio u Hajduku.

"Štimac i predsjednik Branko Grgić su klečali preda mnom: 'Jedino nas ti možeš spasiti od Torcide, od bijesa rulje'. Nisam u tom trenutku bio na cesti, dapače, bio sam selektor reprezentacije BiH, ali sam pristao i doveo sam Hajduk na prag titule kada sam smijenjen. Mogu se pogledati u ogledalo jer sam se cijelo vrijeme mandata ponašao profesionalno, nisam preskočio niti jedan trening, a to što sam dva, tri ili pet puta viđen u kladionici ne znači baš ništa. Nisam zanemarivao obaveze i nisam se kladio za Igorove novce. Bio sam profesionalac, što se za Štimca baš i ne može reći ako znamo da je u tom trenutku bio suvlasnik kladionice. Mogu shvatiti Igorove ambicije, ali ne i to da đonom ide na kolege…"

Prokomentarisao je Slišković i na probleme koje može da ima novi selektor "zmajeva" Robert Prosinečki.

"Prosinečkog su dobro i korektno dočekali. Iz igračkih dana je povukao znanje, trenerski autoritet je u međuvremenu izgradio, ali za dalje zna da ga, kao i svakog trenera na klupi čuva jedino rezultat. Ovdje su veliki problem menadžeri čiji se utjecaj preko medija prelijeva u svlačionicu reprezentacije. Mislim da će se Prosinečki oduprijeti tom uticaju i da će izgurati svoju viziju. Puno je talentovanih igrača iz U21 reprezentacije koje treba polako uvoditi u program jer s pozornice polako silaze generacija Džeke, Ibiševića, Lulića…”, naglasio je šef struke Mostaraca.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar