Kasni sjetva u Lijevče polju

Proljetnji sjetveni radovi u srbačko-nožičkoj ravnici i ovom dijelu Lijevče polja kasne dvadesetak dana, pa srbački ratari ulažu velike napore da nadoknade izgubljeno vrijeme zbog poplava koje su u martu i početkom aprila pogodile nezaštićeni dio ove opštine.

Republika Srpska 28.04.2018 | 16:31
Kasni sjetva u Lijevče polju
Sjetva kukuruza i povrća kasni i u nekim selima u branjenom području, kao što su Razboj, Glamočani, Bardača, Dugo Polje i Bajinci gdje su se pojavile podzemne vode usljed visokog vodostaja vanjskih voda.

„Voda mi je uništila 1,5 hektar pšenice i 7 dunuma ječma, upravo sam ove površine preorao i planiram zasijati kukuruz. Štetu sam prijavio u opštini, a da li ću dobiti nešto za naknadu, ne znam.

Zbog podzemnih voda s druge strane nasipa, još uvijek nisam zasijao povrtlarske kulture“, kaže Petar Savanović iz Bajinaca, koga sada brine sušni period. Slično je doživio i njegov komšija Miloš Kojadinović, koji je već presijao parcelu na kojoj je bila pšenica.

Nakon povlačenja rijeka Vrbas i Sava u svoja korita, priprema sjetve kukuruza tek je počela na parcelama u priobalnom pojasu ovih rijeka, dok se sjetva na ostalom području koje nisu zahvaćene poplavama privodi kraju.



Procjenjuje se da će u opštini Srbac kukuruzom zasijati oko 6,5 hiljada hektara, što je za oko hiljadu hektara manje u odnosu na prethodne godine. Zbog kašnjenja sjetve, poljoprivrednici upotrebljavaju hibride iz ranijih grupa zrenja.

Opštinskom odjeljenju za poljoprivredu do sada je prijavljeno 70 domaćinstava kojima je poplava nanijela štetu na ozimim usjevima i stočnoj hranu.

Rok za podnošenje prijava štete ističe u ponedjeljak, 30. aprila. Stručne opštinske komisije već su krenule na teren kako bi utvrdile nastalu štetu. 

(BN)











Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Svemoguci dodik

28.04.2018 14:34

Kako to da kasni obratite se dodiku I to ce da rijesi u kratkom roku

ODGOVORITE
Name

Stevo Mirjanic

28.04.2018 14:35

Bice pomoci,evo obećavam

ODGOVORITE
Name

Srbac

28.04.2018 18:43

Komisije samo troše "narodni i budžetski novac", a ljudi koji su pretpjeli štetu neće imati nikakvu korist. Juče je u Srpcu objavljenja lista za pomoć poplavljenim iz 2014.godine. Prije 4 godine, što znači da ovi koje je sada obišla Komisija mogu čekati da nešto dobiju 2022.god. A, u međuvremnu će ih plaviti i najesen, pa na proljeće, pa ...

ODGOVORITE