Касни сјетва у Лијевче пољу

Прољетњи сјетвени радови у србачко-ножичкој равници и овом дијелу Лијевче поља касне двадесетак дана, па србачки ратари улажу велике напоре да надокнаде изгубљено вријеме због поплава које су у марту и почетком априла погодиле незаштићени дио ове општине.

Република Српска 28.04.2018 | 16:31
Касни сјетва у Лијевче пољу
Сјетва кукуруза и поврћа касни и у неким селима у брањеном подручју, као што су Разбој, Гламочани, Бардача, Дуго Поље и Бајинци гдје су се појавиле подземне воде усљед високог водостаја вањских вода.

„Вода ми је уништила 1,5 хектар пшенице и 7 дунума јечма, управо сам ове површине преорао и планирам засијати кукуруз. Штету сам пријавио у општини, а да ли ћу добити нешто за накнаду, не знам.

Због подземних вода с друге стране насипа, још увијек нисам засијао повртларске културе“, каже Петар Савановић из Бајинаца, кога сада брине сушни период. Слично је доживио и његов комшија Милош Којадиновић, који је већ пресијао парцелу на којој је била пшеница.

Након повлачења ријека Врбас и Сава у своја корита, припрема сјетве кукуруза тек је почела на парцелама у приобалном појасу ових ријека, док се сјетва на осталом подручју које нису захваћене поплавама приводи крају.



Процјењује се да ће у општини Србац кукурузом засијати око 6,5 хиљада хектара, што је за око хиљаду хектара мање у односу на претходне године. Због кашњења сјетве, пољопривредници употребљавају хибриде из ранијих група зрења.

Општинском одјељењу за пољопривреду до сада је пријављено 70 домаћинстава којима је поплава нанијела штету на озимим усјевима и сточној храну.

Рок за подношење пријава штете истиче у понедјељак, 30. априла. Стручне општинске комисије већ су кренуле на терен како би утврдиле насталу штету. 

(БН)











Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Свемогуци додик

28.04.2018 14:34

Како то да касни обратите се додику И то це да ријеси у кратком року

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево Мирјаниц

28.04.2018 14:35

Бице помоци,ево обећавам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

28.04.2018 18:43

Комисије само троше "народни и буџетски новац", а људи који су претпјели штету неће имати никакву корист. Јуче је у Српцу објављења листа за помоћ поплављеним из 2014.године. Прије 4 године, што значи да ови које је сада обишла Комисија могу чекати да нешто добију 2022.год. А, у међувремну ће их плавити и најесен, па на прољеће, па ...

ОДГОВОРИТЕ