Jačati saradnju s firmama Meksika

Poslanik u Predstavničkom domu i predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Nenad Lalić razgovarao je danas u Sarajevu sa nerezidentnim ambasadorom Meksika za Bosnu i Hercegovinu Marcom Antonijem Garciom Blancom o mogućnostima unapređenja bilateralne saradnje dvije prijateljske zemlje.

Republika Srpska 27.04.2018 | 18:06
Jačati saradnju s firmama Meksika
Tokom sastanka zajednički je konstatovano da su politički odnosi dvije zemlje u stalnom usponu, posebno u posljednjih godinu dana, čemu je doprinijela činjenica da je BiH otvorila počasni konzulat u Meksiku i da se očekuje da do kraja ove godine i Meksiko otvori počasni konzulat u BiH.

Uz zahvalnost Bosni i Hercegovini i članovima Delegacije PSBiH u IPU na podršci izboru meksičke senatorke Gabriele Cuevas Baron za predsjednicu IPU, ambasador Blanco naglasio je potrebu jačanja saradnje dva državna parlamenta. S tim u vezi, uputio je i poziv članovima PSBiH da budu dio posmatračke misije na predsjedničkim izborima, koji će se u Meksiku održati 1. jula ove godine.

Iako trgovinska razmjena između dvije zemlje bilježi stalan rast, ocijenjeno je da postoji veliki prostor za unapređenje privredne saradnje, posebno u oblastima namjenske industrije, poljoprivrede i turizma.

Govoreći o mogućnostima saradnje u namjenskoj industriji, Lalić posebno je apostrofirao program fabrike „Orao“ iz Bijeljine, koja u oblasti proizvodnje i remonta mlaznih avio-motora ima tržište u velikom broju zemalja na svim kontinentima.

Lalić je izrazio interesovanje i za uspostavljanje saradnje u oblasti visokog obrazovanja i kulture, te podržao napore zvaničnika Meksika i Bosne i Hercegovine koji rade na usaglašavanju i potpisivanju međudržavnih sporazuma u ovim oblastima, navedeno je u saopštenju PS BiH. 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Lepo bogami

27.04.2018 16:10

Znači bićemo distributeri droge za Evropsku Uniju. Blago nama,na dobrom smo putu!

ODGOVORITE
Name

Oblaat Naciato Izjapila ,

28.04.2018 10:13

Da bi se malo vise potrudili ,sa narodom bivse yuge da surađujete malo vise, malo vise postovanja ;a vi u daleki mexiko ,od tamo i Tramp bezi , vi ste totalo pohmanitali,

Name

Medo

27.04.2018 16:18

Stalno sam se pitao zašto nam je privredna saradnja sa Meksikom tako slaba...

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

27.04.2018 16:19

Samo nas specijalne veze sa Meksikom spasavaju.

ODGOVORITE
Name

Direkt

27.04.2018 17:05

Mi njima rakiju, oni nama tekilu.

ODGOVORITE
Name

Pixy

27.04.2018 17:32

Samo Tabasco sos...

ODGOVORITE