Životna priča Mohameda Salaha...

Lopta od čarapa, 9h putovao na trening! Mohamed Salah – jedan je od fudbalera kome je san postao java.

Fudbal 29.04.2018 | 23:00
Životna priča Mohameda Salaha...
Najpoznatiji Egipćanin ove sezone je eksplodirao i jedan je od najzaslužnijih što Liverpul ima veliku šansu da igra finale Lige šampiona.

Život piše čudne romane, ima dosta takvih primera u svetu fudbala. A da ono što jako poželite može da se ostvari dokaz je čudesni Salah. 

"Imao sam sedam godina i gledao Ligu šampiona. Video sam Ronalda, Zidana i Totija i pomislio: Želim da budem fudbaler. Tada je sve počelo", započeo je priču Mohamed Salah. 

Njegova priča slična je mnogih Južnoamerikanaca. Siromašna porodica, skromni uslovi i samo jedan san - biti fudbaler. 

"Loptu sam pravio od čarapa, a igrao sam s bratom i prijateljima. Brat nije bio talentovan kao ja, ali kad sam imao 14 godina, najbolji prijatelj mi je rekao: ‘Mo, bićeš najbolji na svetu". 

Kad je imao 14 godina potpisao je prvi profesionalni ugovor s Arab Kontraktors. 

"U školu sam išao od 7 do 9, samo dva sata. Od kluba sam dobio opravdanje u kom je pisalo: ‘Mo mora svaki dan da ode iz škole u 9 kako bi stigao u trening kamp u 14 sati’. Da bih došao na trening u Kairo putovao sam četiri i po sata u jednom smeru, ali morao da prominim čak tri različita autobusa i voz", ispričao je Salah. 

"U kamp bih stigao oko 14 sati, nekad i 14:30, a trening bi počeo u 15:30 ili 16 sati. Trajao bi do 18 sati, a potom bih opet seo na voz pa na autobus i četiri i po sata nazad. Devet sati putovao sam svaki dan. I tako pet godina. Kući bih došao mrtav umoran, pojeo bih nešto i na spavanje. Ali, imao sam san, bio sam klinac koji je sanjao da će biti fudbaler."

Sa 16 godina ušao je u prvu ekipu Arab Kontraktorsa. 

"Tek tad sam shvatio da bih možda mogao da budem nešto, da bih mogao da postanem fudbaler”. 

Danas, kad je jedan od najpopularnijih fudbalera na svetu i kada zarađuje 100.000 evra nedeljno, Egipćanin nije zaboravio rodni kraj ni prijatelje. 

U rodnoj zemlji finansira izgradnju škole i pomaže lokalnoj bolnici. 

Vodi i humanitarnu organizaciju koja se brine o prehrani porodica, posebno tokom svetoga muslimanskog meseca Ramazana. 

Ne samo da je osetljiv na ljude, već brine i o svojoj zemlji pa je u državnu blagajnu uplatio 210.000 britanskih funti kako bi pomogao egipatskoj vlasti da održi tečaj egipatske funte. 

Kakav je Salah, najbolje će vam dočarati ponuda koju je dobio kad je postigao gol i odveo Egipat na SP. U znak zahvalnosti od države je dobio luksuznu vilu, a on se zahvalio i rekao im da taj novac doniraju siromašnoj deci.

A uz sva dostignuća ove sezone, brojke pokazuje da je Salah nadmašio i Kristijana Ronalda i Lea Mesija: 

43 - gola postigao je Mohamed Salah ove sezone u svim takmičenjjima. Najbolji je strelac u Ligama petice. Zvuči neverovatno, ali više je nego udvostručio svoj učinak od prošle godine.Tad je postigao ukupno 19 golova, 15 u Premijer ligi. Sad je već na 43 ukupno, u prvenstvu je upisao 31. 

42 - gola postigao je Kristijano Ronaldo ove sezone u svim takmičenjima. Samo u Ligi šampiona 15 a u španskom prvenstvu čak 24 iz 25 utakmica. 

41 - gol postigao je Ćiro Imobie, sjajni napadač Lacija. Postigao je gol više od Mesija. 

40 - Kad neko postigne 40 golova u sezoni kao Leo Mesi, a tek je na četvrtom mestu, onda je jasno zbog čega je ovo luda sezona.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

mahir

30.04.2018 04:23

Bravo

ODGOVORITE