Azerbejdžan davao mito poslanicima

Azerbejdžan je naveliko podmićivao poslanike Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, utvrđeno je istragom nezavisnih stručnjaka.

Svijet 24.04.2018 | 09:55
Azerbejdžan davao mito poslanicima
Kako piše Maks Hofman, analitičar Dojče velea, ako poslanici radije primaju ilegalan novac i poklone umesto da se bore protiv korupcije, onda Savet Evrope više nije potreban.

“To što Rusija i Turska nemaju šta da traže u instituciji koji se zvanično zauzima za pravnu državu i demokratiju, zapravo bi moralo da bude jasno. Ali, u Strazburu mnogi poznavaoci situacije kažu da njihovo izbacivanje ne bi donelo ništa. Jer tada više ne bi moglo da se utiče na Putina i Erdogana. Slično se razmišljalo i kada je priman Azerbejdžan. Da će ta zemlja najpre biti integrisana pa će u nju onda biti izvezene evropske vrednosti. Nije nego... Za sve čiji se rad ne sastoji u tome da stalno razmišljaju o različitim zadacima Evropskog saveta, Saveta Evropske unije i Saveta Evrope: ovaj potonji nema ništa sa Evropskom unijom. Zato tamo mogu da budu primane i druge zemlje. Sedište je u francuskom Strazburu i Savet se zauzima za “ljudska prava“, “osnovne postavke demokratije“ i “osnovne principe pravne države“. Barem teoretski. No da se sada vratimo našoj agilnoj zemlji-članici sa Kaspijskog mora”, uputio je Hofman. 

Prema njegovim rečima, Azerbejdžan je sopstvene vrednosti mnogo uspešnije izvezao na Zapad nego obratno.

“U redu, reč “vrednosti“ je možda prejaka, ali tepisi, luksuzni proizvodi i pre svega novac – o tome se radi. Neki poslanici Parlamentarne skupštine su očito rado uzimali te poklone i zauzvrat gurali ometajuće izveštaje o ljudskim pravima u Azerbejdžanu pod čuvene tepihe. “Vrlo verovatno“ je to tako bilo – kažu bar tri nezavisna stručnjaka u svom završnom izveštaju. Još jednom se pokazuje: Evropa sebe često vidi kao moralnu perjanicu, ali – ona to nije. Drugim rečima: zašto uopšte učestvujemo u svemu tome? Političari sa dobrim platama plaćeni od evropskog poreza godinama sede u jednoj marginalnoj instituciji. Većinu građana ne interesuje šta oni tamo rade. Čak ni objektivnim posmatračima nije uvek jasno ima li to još smisla”, dodaje Hofman.

Kako ističe, političari koji bi trebalo da se bore protiv korupcije su popravljali stanje na svojim tekućim računima ilegalnim sredstvima, što je sada obelodanjeno.

“I to nije usamljen slučaj, već je u to, kako stoje stvari, umešano više članova Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Svi iz zemalja koje zapravo imaju drukčije korupcionaške standarde. Na primer, iz Nemačke. Treba li, dakle, zatvoriti radnju? Ona ne služi ničemu, košta evropske poreske obveznike novaca i figurira kao platforma za bogaćenje korumpiranih evropskih poslanika. Niko u evropskim institucijama ili prestonicama EU ne bi trebalo da se čudi ako sada stignu takvi zahtevi. Ima tu nečega. Ali i protivargument je tačan: bolje je međusobno razgovarati u takvim forumima i zauzimati se za određene vrednosti – izgleda da većina parlamentaraca to još uvek čini. To je tačno posebno u odnosu sa Rusijom, gde održavanje dijaloga može održati mir. No Savet Evrope je sada u nokdaunu. Ako ne želi da bude nokautiran, u Strazburu hitno mora nešto da se promeni. Ljudi koji tamo rade moraju i da se bore za zvanične vrednosti njihovih institucija. Za dosadašnju “kavijarsku diplomatiju“ sme da postoji samo – nulta tolerancija”, zaključuje Hofman.

(B92/Dojče vele)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Па

24.04.2018 08:28

Бухаха. Све што је зла, лоповлука, корупције и свега негативног је увезено са Запада и те ваше чувене демократије. Коме ви сипате прашину у очи. Свет је постао тако мали све се више зна, не може се то више скривати. Сво зло долази од вас

ODGOVORITE
Name

Milica Marković

24.04.2018 11:50

Nisu valjda i mene pominjali,pa mene bole leđa,a i ne nosim više Pradu,sada nosim Armani sve.

Name

Re Milica

24.04.2018 18:41

Jeste Milice, i ti si predmet istrage i gospodin sa zenskim imenom Dusanka Majkic. Bice robije.

Name

Djunta bl

24.04.2018 08:31

Pu, pu daleko bilo...

ODGOVORITE
Name

Nedaj Bože

24.04.2018 10:01

Hoće li se tu naći i lepotica M.Marković.Nemojte nju ona mora u banju na lečenje.

ODGOVORITE
Name

RAJNA

24.04.2018 11:39

Lepojka je već osmislila plan, ukoliko se protiv nje pokrene istraga ona će postati ako treba i nepokretna, pa za lovu koju je maznula, valja biti i godinu dana nepokretan, dok se strasti nestišaju, lopovluk. Kako sama kaže , bolest je progresivna, lepojko ima Boga, Boga mi.