"OHR da preda vlast entitetima"

Predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matviyenko obratila se danas poslanicima u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Između ostalog, ona je rekla kako se u BiH vodio "građanski rat".

Bosna i Hercegovina 23.04.2018 | 22:56
"OHR da preda vlast entitetima"
Ona je između ostalog kazala da nametanje međunarodnih recepata neće dovesti do rješenja, te da se Rusija zalaže za uklanjanje Kancelarije Visokog predstavnika u BiH, navodeći da prisustvo te institucije ponižava narode u BiH. 

"Rusija se zalaže za predaju vlasti entitetima BiH, zalaže se za uklanjanje visokog predstavnika. Njegovo prisustvo ponižava narode BiH, oni trebaju sami da vladaju sudbinom svoje zemlje.

Ovo je komplikovan period, naša zemlja je uzimala učešće u stvaranju nove države Bosne i Hercegovine. Dejton garantuje jednakost tri naroda, dva entiteta - i poštovanje svih načela", izjavila je ona.
 
Istaknula je da u Bosni i Hercegovini se treba poštivati princip konstitutivnosti naroda i Dejtonska arhitektura BiH.

Kaže da traje proces preuređenje svjetskog poretka iz jednopolarnog u višestranački poredak, te da Amerika pokušava da osigura svoje liderstvo.

"Stoga se Rusija suprotstavlja. Zapadne partneri su pokrenuli sprečavanje Rusije, da preokrenu našu vanjskopolitičku ulogu. Oni se koriste lažima, informacionim ratom i drugim sredstvima", rekla je Matvijenko.

Dodala je da se koristi borba bez pravila, umjesto međunarodnog prava te da se ne može se ponoviti ono što se desilo u Iraku, Libiji, Jugoslaviji i da se protive novim linijama razdvajanja.

"Pristup Crne Gore NATO-u, kojem se protivila polovina stanovništva, je najveće kršenje prava", poručila je Matvijenko.

Matviyenko je navela da je potrebno jačati saradnju između BiH i Rusije, prije svega u u ekonomskoj sferi.
 
Kazala je da BiH uvijek može računati na podršku Rusije koja ne prihvata miješanje u stvari drugih država. Dodala je da Rusija ima iskrenu želju da BiH procvjeta.
 
(Vijesti)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Zoki

23.04.2018 16:21

Ja koliko vidim da se poskednji godina Visoki predstavnik uopste nemjesa u bilo kakvo donosenje odluka u BiH;da se mijesa ne bi bilo ovilike korupcije,lopovluka i bezvlasca

ODGOVORITE
Name

rus

23.04.2018 17:05

Ne mijesa se niko, a sta se rusi mijesaju.

Name

Re

23.04.2018 17:25

Nije to u pitanju nego oce Rusi i Amerikanci da se prepucavaju preko nasi ledja. Ni za zivu vlavu ukidati visokog predstavnika ovi nasi klovni bi stali odmah uz Rusku propagandu a ovi drugi uz Americku. Oni bi po principu slobodno ga sorni uskali i eto nam rata gde ce nasi narodi giniti za zaebnciju nekoga tamo.

Name

Re

23.04.2018 17:35

Nije bio gradjanski vec su alijini teroristi i strani islamisti napali na jedinu legalnu JNA.znaci Alija je izvrsio agresiju na bih koja je jos bila u sastavu SFRJ..

Name

Kapetanovic

23.04.2018 21:23

Ma dosta bando.Koga to mistressa Kapetanovic koja je na na platnom spisku Erdogana kao i cijela SDA naziva nekim pogrdnim imenima.Po cemu je to Rusoja bila protiv BiH i po cemu je srusena Rusija 1992 i mogla biti protiv bilo cega.Dosta je suncokreti lazi.

Name

Re Re

24.04.2018 03:24

Tvoje pisanje upravo demantuje to sto uporno pokusavas progurati. JNA je izvrsila napad posle medzunarodnog priznanja drzave BiH . Dakle agresija na suverenitet susjedne zemlje podpomognute domacim izdajnicima.

Name

Za Re re

24.04.2018 09:29

Alo majmune koju priznatu? Pa kad Ste to priznati, a kad ste napali na JNA,medjede?jel domacih izdajnika Koji su branila svoj zivot od terorista Koji su se pripremali od 90 god.idi lijeci se bolesnice.jedini izdajnici Ste upravo vi.

Name

Proleter

23.04.2018 16:29

I šta onda? Ništa se neće promijeniti, pošto ima i ustav i ne smije se prekršiti.

ODGOVORITE
Name

Stranac

23.04.2018 16:44

Ma hocemo gospodjo nema problema kako vi kazete.Predacemo sve ovlasti svemu I svacemu isvakom ako ce ova drzava imati kao sve normalne drzave jednog prijesednika jednu vladu,jednu policiju,jednog ministra unutrasnjih I vanjskih poslova,jednu obavjestajnu sluzbu jedno tuzilastvo,jedan sud dakle sve sto slici jednom uredjenju jedne drzave a kome ce te ovlasti pripasti to je naj manje, bitno sto se mene tice nek nam prijesednik bude I baba Vanga.Ali naravno oda se postavlja pitanje stacemo sa ovim nasim nacionalistima koji nas j... godina sto su stvorili tri pasaluka pa ko pase vladaju a Boga pokradosea narod eh ko j... narod.

ODGOVORITE
Name

CIK

23.04.2018 21:12

Velikosrbovski 'eroji koji komentarišu ovu rusku Milicu podrigušu mogu samo sanjati Rusku čizmu u Bosni i Hercegovini. Do tada da se pridržavaju uputstva za genocid presuđenog MUP-a PC i ne izlaze iz kuće, dok ljevčanski balegar ne završi šetnju sa navedenom gutačicom pećenih plećki s kostima. U kuću tarzani i tišina tamo!!!

ODGOVORITE
Name

Damir

23.04.2018 23:17

Sve smo mi njima dali ali opet nevole svoju drzavu draga ruskinjo rvati i srbi su vjecno nezadovoljni njima nista nevalja osim hrvatske i srbije

ODGOVORITE
Name

Re

24.04.2018 09:31

Koju drzavu? Nikad beiha nece biti moja drzava.Samo Srbija i Republika Srpska.

Name

re re

24.04.2018 12:47

Sto cekas ? Pici u dr drzavu srbiju!! Ponesi samo pasos da bi legalno usao!!

Name

Rajko

24.04.2018 05:26

Svi okupatori ,koji su ovuda "protutnjali" i koji su godinama ugnjetavali Srbe,su u Sarajevu i Zagrebu dočekivani cvijećem od strane muslimana i hrvata,oni jednostavno tako funkcionišu. Dok su se Srbi ganjali sa okupatorom po šumama i gorama,naše komšije su iz toplo ugošćavali.

ODGOVORITE
Name

Re rajko

24.04.2018 09:32

Pa zeleni moraju ipak im je Amerika stvorila naciju.do juce nisu znali kosu i sta su.

Name

re ruso

24.04.2018 12:25

Što vam smeta ruska čizma. Čizma handžar divizije je gazila rusku zemlju i ubijala nevini narod, zajedno sa Hitlerovim SS divizijama i ustaškim koljačima. JNA je sa BiH sklopila sporazum o povlačenju iz BiH do 20 maja 1992 godine, ali vi to niste poštovali već ste ubijali golobrade mladiće.

ODGOVORITE