Radikalne promjene na Stamford Bridžu!

Čelsijeva nova strategija: Nismo više najbogatiji, sad moramo da stvaramo!

Fudbal 21.04.2018 | 23:00
Radikalne promjene na Stamford Bridžu!
Bilo je godina u kojima je Čelsi trošio više nego bilo ko drugi. Bilo, prošle su. Ni Roman Abramovič nije neiscrpni izvor para. Morao je i on da povuče ručnu, a to bi moglo da se odrazi na ekipu već od narednog leta. Ugledni Telegraf o tome piše baveći se temom naslednika Antonija Kontea na klupi Plavaca tvrdnjom da nije nemoguća da gazda kluba potpuno iznenadi javnost izborom novog trenera.

Do sada, najčešće su se pominjali Luis Enrike, Masimilijano Alegri, Mauricio Sari i Leonardo Žardim, poneka glasina i o povratku Karla Ančelotija. Međutim, Telegraf sada piše i o predlozima pojedinihAbramovičevih saradnika da se proba sa drugačijim pristupom. Umesto da se traži dokazani šampion, da se pronađe - “the next big thing“, odnosno da se šef struke potraži u krugu ne toliko zvučnih stratega, ali u perspektivi nosioca novog talasa.

Maurisio Poketino se smatra idealnim rešenjem, ali su i na Stamford Bridžu svesni da su male šanse da će Totenhem pustiti Argentinca u tabor gradskog rivala. Otud se krug proširio na još nekoliko imena, aTelegraf navodi tri: Rominog Euzebija Di Frančeska, Hofenhajmovog Julijana Naglesmana, pa čak iDavida Vagnera iz Hadersfilda s tim da su njegove šanse baš tanke.

Ali, govore o promeni kursa u Londonu. Prosto, Abramovič je prestao da sipa novac kao da ga ima beskonačno, Mančester Siti i Mančester junajted su sada platežno sposobniji, a ni Liverpul ne zaostaje. Najveće svetske zvezde više ne dolaze na Stamford, mogao je to da oseti i Konte, pa je opredeljenje da se pokuša sa mlađim trenerom, mlađim timom, energičnijim i atraktivnijim fudbalom.

Svojevremeno je to probao da u delo sprovede Andre Viljas Boas, ali se olupao za svega devet meseci. Nije mogao tada da se izbori sa najuticajnijim igračima u svlačionici: Petrom Čehom, Džonom Terijem, Ešlijem Kolo, Frenkom Lampardom i Didijeom Drogbom. Takvih više nema. Niti bilo ko od sadašnjih zvezda može da uzme telefon u ruke, okrene Abramoviča i tek tako se požali na šefa. Što znači da bi nekakvu revolucionarnu promenu bilo lakše sprovesti.

Uostalom, kad je pre samo dve sezone Žoze Murinjo otišao Čelsi je vodio pregovore sa Edijem Hauvijem, ali se na kraju ipak odlučio za Kontea. Uzeo je titulu, ali Italijan više srećan, jer su njegove ambicije nadvisile Čelsijeve kad su pojačanja u pitanju.

Abramovič opet bira. Provereno, pa opet na svake dve do tri godine? Ili nešto rizičnije, pa na duge staze? Doduše, Enrike i Žardim delimično zadovoljavaju obe kategorije. A pitanje je i šta će se desiti u ostalim evropskim klubovima. Recimo, šta ako Zinedin Zidan dobije otkaz u Realu?

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar