Sporni Zakon o krivičnom postupku

Predstavnički dom parlamenta BiH razmatraće danas izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji je predlagač poslanik Amir Fazlić /SDA/, kao i zahtjev poslanika HDZ-a Nikole Lovrinovića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH, oba po hitnom postupku.

Bosna i Hercegovina 18.04.2018 | 09:11
Sporni Zakon o krivičnom postupku
Članovi Kolegijuma ovog doma, radeći kao komisija, nisu postigli saglasnost u vezi sa Fazlićevim prijedlogom, koji na sjednici od 21. marta prilikom glasanja nije dobio entitetsku većinu.

U obrazloženju ovog prijedloga navedeno je da je riječ o usklađivanju odredbe zakona koja govori o svjedoku čiji iskaz, pod zakonskim uslovima, može biti dokaz optužbe koji će se koristiti u postupku protiv drugih lica.

Iz Delegacije EU u BiH ranije je saopšteno da su izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH neophodne kako bi se sprovela odluka Ustavnog suda BiH koja zahtijeva strožiji pravni režim, odnosno korištenje i kontrolu posebnih istražnih radnji u krivičnim postupcima.

Na dnevnom redu će se naći Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima.

Kao jedan od razloga donošenja ovog zakona navode se preporuke revizije Ministarstvu pravde BiH da u saradnji sa institucijama koje su već uključene u proces naplate prihoda od novčanih kazni riješi pitanje evidentiranja naplaćenih novčanih kazni, te uz angažovanje relevantnih institucija nastave aktivnosti na obezbjeđenju uslova za praćenje naplate novčanih kazni kod izdavaoca prekršajnog naloga.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagač Savjet ministara, koji u obrazloženju navodi da se razlozi za izmjene ovog zakona zasnivaju na stvarnim potrebama rada proizašlim iz praktične primjene Zakona o radu u institucijama BiH, kao i inicijativama određenih institucija, s ciljem unapređenja postojećih procedura i prevazilaženja pojedinih identifikovanih nedorečenosti u postupku primjene Zakona o radu.

U planu je, na inicijativu poslanika Mirsada Đonlagića /SBB/, razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH, kojim se utvrđuju obaveze Ministarstva civilnih poslova BiH u finansiranju reprezentacija BiH i uspješnih pojedinaca, dok se potrebe nižeg stepena organizovanja – poput klubova ili bilo kojeg načina organizovanja kolektiva i pojedinaca, usmjeravaju na sufinansiranje drugih nivoa institucija i nadležnosti.

Predviđeno je i razmatranje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH, čiji je cilj da se unapređenjem postojećih odredaba prevaziđu uočene nepreciznosti i nedorečenosti identifikovane u postupku primjene propisa, kako bi norma bila jasna, određena i provodiva.

Na dnevnom redu je i Đonlagićev Prijedlog zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH koji, između ostalog, teži ka unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja u BiH u skladu sa evropskim normama, uvođenju Rektorske konferencije, izbjegavanju direktnog političkog uticaja na proces izbora kadrova, kao i na proces akreditacije, pri čemu predlagač insistira i na aktivnijoj ulozi Ministarstva civilnih poslova BiH.

Predviđeno je i razmatranje Izvještaja komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu poslanika Nikole Špirića za uvrštavanje nove tačke u dnevni red 59. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja glasi "Stanje bezbjednosti u BiH povodom alarmantnih izjava ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića", pri čemu nije postignuta saglasnost komisije, kao i više izvještaja komisija Predstavničkog doma, te zajedničkih komisija parlamenta BiH.

Na dnevnom redu nalazi se i Prijedlog strategije BiH nadzora nad opojnim drogama, sprečavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u BiH, za period 2018-2023. godina, informacija o sprovođenju plana hitnih mjera i realizaciji aktivnosti navedenih u informaciji o procjenama i mogućnostima BiH u vezi sa izbjegličkom krizom u regionu i EU i pregledu situacije u vezi s migrantskom krizom na zapadnobalkanskoj ruti, kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju niza međunarodnih sporazuma.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar