Rusija: Nije bilo hemijskog napada

Rusija ima neoborive dokaze da incidenta sa korišćenjem hemijskog oružja u sirijskom gradu Dumi uopšte nije ni bilo, kao i da je za tu provokaciju odgovorna specijalna služba Velike Britanije, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Međunarodnoj organizaciji za hemijsko oružje Aleksandar Šulgin.

Svijet 16.04.2018 | 18:19
Rusija: Nije bilo hemijskog napada
Kako je ocijenio, prilikom istrage nije primijećen nijedan dokaz koji bi ukazao na to da je u Dumi korišćeno hemijsko oružje.

„Nijednog svjedoka, nijedno trovanje nije zabulježeno. Nije bilo nikakvih ostataka hemijskog oružja“, rekao je on.

Istovremeno, ruski diplomata je rekao da su pronađeni snimci koji su potom korišćeni kako bi se inscenirao hemijski napad.

„Televizijama su poslati lažni intervjui sa tim ljudima – oni su obojica medicinski radnici, koji su zaposleni u hitnoj pomoći u Dumi“, precizirao je Šulgin i dodao da su ovu akciju cjelokupno osmislile britanske službe uz moguće učešće i američkih službi.

„Ne možemo sa apsolutnom sigurnošću da tvrdimo, kao što to čine naši zapadni partneri, ali imamo neosporive dokaze da 7. aprila u Dumi nije korišćeno hemijsko oružje. Sve je to provokacija kako bi se svijet doveo u zabludu i opravdala agresija protiv Sirije“, zaključio je on.

Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija izvele su u subotu ujutru raketne napade na sirijske vladine objekte, koji se, prema njihovom mišljenju, upotrebljavaju za proizvodnju hemijskog oružja.

Tokom vojne operacije one su na Siriju lansirale više od 100 raketa, od kojih su 71 oborile snage sirijske protivvazdušne odbrane. Ruske snage nisu bile uključene u obaranje raketa, ali su pratile sva lansiranja.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nazvao je vojnu operaciju agresijom na suverenu državu, podsjećajući da hemijski napad u Siriji nije potvrđen.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Rusima nije vjerovati

16.04.2018 18:34

Ovako kaze rus: Rusija ima neobirive dokaze da je incident insceniran bla,bla,bla A onda: „Ne možemo sa apsolutnom sigurnošću da tvrdimo bla,bla,bla.... De ba malo ozbiljnosti!

ODGOVORITE
Name

K J

16.04.2018 18:57

Kome smeta rusija

Name

RS

16.04.2018 18:58

Napiši da si iz federacije!!!!

Name

Sa strane

16.04.2018 19:05

Ozbiljnosti? Pa, Ameri tvrde da su uništili kompleks za proizvodnju hemijskog oružja, a na snimcima vidimo vatrogasce kako taj "kompleks" gase bez ikakve zaštitne opreme. Seti se samo priče o Sadamovom oružju za masovno uništenje, pa onda pričaj o ozbiljnosti.

Name

re

16.04.2018 19:45

Sjetih se onog Korejskog aviona sto su oborili sa 200 putnika, kao bio spijunski!?Q?!?!?!? Alo??? Koji to mozak moze narediti obaranje putnickog aviona zbog sumnje da je spijunski? Ne kazem da su amerikanci i britanci cvjecke, ali brate pa dajte malo stanite vi Rusi....

Name

Rus

17.04.2018 07:18

Ajde molim te pa zasto si protiv rusije,zar si toliko lud zar ne vidis da vam ti fasisti pobise bracu muslimane sirom svijeta da vas jebu ko budale i jos vam rus ne valja..ali naravno vi podrzavate islamsku drzavu isis..

Name

A&E

16.04.2018 19:00

Postoje pisani dokazi da je Rusija garantovala teritorijalni integritet Ukraine u zamjenu da im predaju nuklearno naoružanje, cijela planeta je svjedok kako je to rusko "obećanje" završilo. Više vjerujem Željki Cvijanović da je struja jeftinija 113%, nego ruskim gubavcima!

ODGOVORITE
Name

Gama-Ray

16.04.2018 21:19

Mora da se salis,jos samo da i Ukrajina ima nuklearno oruzje.

Name

A&E @Gama

17.04.2018 01:55

Glup si za medalju! Da pogađam, srbenda 100%???