Zvezdin put ka Ligi šampiona (ili Evrope)...

Od predstojeće sezone biće mnogo teže domoći se grupne faze Lige šampiona, ali i lakše ući u Ligu Evrope.

Fudbal 21.04.2018 | 23:30
Zvezdin put ka Ligi šampiona (ili Evrope)...
Do kraja sezone u Superligi Srbije ostalo je još šest kola, ali po viđenom u minulom "večitom derbiju" biće senzacija nad senzacijama ukoliko se dogodi da Crvena zvezda izgubi tri, a Partizan pobedi svih šest utakmica, tako da crveno-beli već mogu da počnu da prave mesto za 28. pehar državnog prvaka. 

Nema sumnje da su posle pobede nad najvećim rivalom, koji je trenutno drugoplasiran sa devet bodova zaostaka, u Zvezdi već počeli da razmišljaju o kvalifikacijama za Ligu šampiona narednog leta. Možda rukovodstvo i ne baš, jer će prvo morati da reši pitanje trenera - odnosno da ubedi Vladana Milojevića da stane - ali navijači sigurno uveliko maštaju o sezoni još boljoj nego ova na izmaku.

A, evo kako stoje stvari...

Ukoliko budu igrali kvalifikacije za Ligu šampiona, crveno-beli će startovati od prvog kola (10. i 11. jul), u kojem će sigurno biti povlašćeni.

Da bi i u narednoj rundi (24. i 25. jul), takođe, imali ulogu nosica, Zvezdine fudbalere moraće da pogleda sreća, odnosno da im se "poklope" željeni šampioni u čak šest od navedenih sedam liga - Bugarskoj (CSKA Sofija), Rumuniji (Kluž), Danskoj (Brondbi), Poljskoj (Jagelonija ili Leh), Izraelu (Hapoel Ber Ševa), Kipru (Apolon) i Sloveniji (Olimpija).

Do konačnog cilja - mesta među elitom evropskog fudbala - Zvezdinim fudbalerima biće potrebno da preskoče četiri prepreke, ali će to ove sezone biti dosta teže nego ranije, jer će se iz kvalifikacija u grupnu fazu Lige šampiona plasirati šest umesto ranijih 10 klubova. Iz "staze šampiona", u kojoj će se naći predstavnik Srbije, do grupa će stići četiri kluba.

Ako i postoji kakva-takva šansa da crveno-beli budu povlašćeni u drugoj rundi kvalifikacija, tome se malo ko nada za treću i četvrtu, jer su u pitanju minimalne šanse.

Ono što je dobra stvar, jeste da će od ove sezone poraženi u bilo kojoj od prve tri runde kvalifikacija za Ligu šampiona automatski dobiti drugu šansu, jer će biti preseljen u kvalifikacije za Ligu Evrope, dok bi u slučaju eliminacije u poslednjem kolu kvalifikacija dobio priliku da igra u grupnoj fazi Lige Evrope.

Po trenutnom stanju, vrlo je moguće da Crvena zvezda, u slučaju da učestvuje u kvalifikacijama za Ligu Evrope, bude nosilac u svim rundama.

I do LE "stazom šampiona"

Ukoliko ispadne u kvalifikacije za Ligu Evrope, Zvezda će nastaviti da ide "stazom šampiona", odnosno moći će da se sastane samo sa prvacima država, što znači da za rivala neće imati neki od timova iz "liga petice" i još nekih jakih prvenstava.

VAŽNI DATUMI (Liga šampiona):

19. jun - žreb za 1. i 2. kolo kvalifikacija
10. i 11. jul - prva utakmica 1. kola kvalifikacija
17. i 18. jul - revanš 1. kola kvalifikacija
23. jul - žreb za 3. kolo kvalifikacija
24. i 25. jul - prva utakmica 2. kola kvalifikacija
31. jul i 1. avgust - revanš 2. kola kvalifikacija
6. avgust - žreb za 4. kolo kvalifikacija (plej-of)
7. i 8. avgust - prva utakmica 3. kola kvalifikacija
14. i 15. avgust - revanš 3. kola kvalifikacija
21. i 22. avgust - prva utakmica 4. kola kvalifikacija
28. i 29. avgust - revanš 4. kola kvalifikacija
30. avgust - žreb za grupe

VAŽNI DATUMI (Liga Evrope):

19. jun - žreb za 1. i 2. kolo kvalifikacija
12. jul - prva utakmica 1. kola kvalifikacija
19. jul - revanš 1. kola kvalifikacija
23. jul - žreb za 3. kolo kvalifikacija
26. jul - prva utakmica 2. kola kvalifikacija
2. avgust - revanš 2. kola kvalifikacija
6. avgust - žreb za 4. kolo kvalifikacija (plej-of)
9. avgust - prva utakmica 3. kola kvalifikacija
16. avgust - revanš 3. kola kvalifikacija
23. avgust - prva utakmica 4. kola kvalifikacija
30. avgust - revanš 4. kola kvalifikacija
31. avgust - žreb za grupe

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar