Nema dogovora HDZ-a i SDA

Nema optimizma da će doći do dogovora i kompromisa između HDZ-a i SDA u vezi sa pitanjem izbornog zakona, poručeno je u emisiji "Izazovi" BN televizije. Naglašeno je i da građane niko ne smije dovesti u situaciju da ne mogu iskoristiti svoje izborno pravo.

Republika Srpska 13.04.2018 | 22:10
Nema dogovora HDZ-a i SDA
Predizborna groznica, prestrojavanje, prelazak iz jedne u drugu partiju. Sve je to u drugi plan stavilo Izborni zakon, a cajtung s vremenom zakucao je na vrata. Da li postoji mogućnost dogovora?

„Očigledno je da institucije ne funkcionišu i da ne postoje mehanizmi za provođenje dobrih praksi, a s druge strane između ove tri stranke koje su na vlasti, posebno stranke koje se drže zajedno (HDZ, SNSD i SDA), ne postoji saglasnot oko ovih pitanja i moraćemo da čekamo izbore da se nešto promjeni", izjavio je poslanik HDZ 1990. u Brčkom Tomislav Stjepanović.

„Glavni problem je između HDZ i SDA. Trebalo bi da se približe malo stavovi. Neki propagiraju građansku opciju, neki nacionalizam. Trebalo bi naći kompromis, pa da obje strane popuste. Nisam optimista da će se sve to izdešavati", smatra poslanik u PD PS BIH Nenad Lalić (SDS).

Praznik demokratije postao je farsa.

„Ukoliko ne bude želje, volje i odgovornosti lidera u BiH koji vode cijelu priću Izbornog zakona, ulazimo u priču koja se zove farsa i u kojoj je bitnije ko broji glasačke lističe od onoga koga građani žele da vide u vlasti“, kaže poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedim Čivić.

Jedno je jasno – građani ne smiju da ispaštaju.

Građane niko ne smije dovesti u situaciju da ne iskorite svoje aktivno izborno pravo, posto su visoki predstavnik i pet članica garanti provođenja Dejtonskog sporazuma i odgovorni su za demokratske procese, pa ukoliko naše vlasti to ne urade, oni moraju nametnuti rješenje da bi imali mogućnost da se implementiraju rezultati izbora“, kaže predsjednik Foruma građana Tuzle Vehid Šehić.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

muzime

14.04.2018 03:24

Moje misljenje nema potrebe mjenjati izborni zakon. Ako se promjeni srpska ce da ima problema. HDZ ta nacionalisticka stranka vrlo je opasna trazice posavinu. Dodo je najivan sto se veze za covica. Mrznja izmedu srba i bosnjaka treba prestati. Samo dva edinteta za trecega nema mjesta tjesno je.

ODGOVORITE
Name

Mmmm

14.04.2018 16:14

Ti MUZIME u toj svojoj sirini napusi se kurcine mamlaze sebicni .