Musemić pred derbi: Trebaju nam bodovi za Evropu!

“Neće nas zavarati utakmica Želje iz Kupa” poručio je trener Sarajeva Husref Musemić pred sarajevski vječiti derbi.

Fudbal 13.04.2018 | 17:30
Musemić pred derbi: Trebaju nam bodovi za Evropu!
Fudbaleri Sarajeva uoči 114. prvenstvenog vječitog derbija, koji će igrati u petom kolu Lige za prvaka Bosne i Hercegovine, najavili su da će ići na pobjedu, uprkos činjenici da ove sezone ne igraju u skladu sa ambicijama i renomeom kluba. 

Husref Musemić, šef stručnog štaba “bordo“ kluba naglasio je da je normalno da je derbi važan za njegov tim, bez obzira na bodovnu razliku na tabeli.

“Potrebni su i njima bodovi za prvo mjesto i nama za Evropu. Koliko smo sposobni da odigramo kvalitetno to ćemo vidjeti. Želimo da budemo bolji i osvojimo bodove, jer to bi nam u ovom trenutku jako puno značilo u svakom pogledu. Ne igramo na nivou ambicija kluba, ali to je iza nas. Što se tiče igračkog kadra nešto je bolja situacija nego ranije. Ne mogu tačno reći ko će igrati, jer se za dva dana puno toga može desiti“, rekao je Musemić.

“Potrudićemo se da odigramo dobru utakmicu i obradujemo navijače. Želim da utakmica protekne fer i korektno na terenu i tribinama. Ima i Željezničar problema sa određenim igračima što je normalno,. Mi se s tim borimo cijelo proljeće. Neće nas zavarati utakmica 'Želje' iz Kupa, jer je ovo drugo takmičenje. Vjerovatno će biti izmjena u njihovom sastavu u odnosu na Slobodu.“

Najvatreniji navijači Sarajeva najavili su bojkot derbija zbog serije loših rezultata i nezadovoljstva radom rukovodstva.

“Žao mi je ako neće biti navijača, jer oni svaku utakmicu čine boljom, pogotovo derbi. Ovo proljeće nismo ih obradovali, ali iz krize lakše možemo izaći s njima nego bez njih“, naglasio je Musemić.

Krste Velkoski, kapiten “bordo“ tima nada se trijumfu u vječitom derbiju, jer bi s ta tri boda plasman u Evropu postao realnost.

“Nisam zadovoljan kako smo odigrali polusezonu. Bilo je problema što nemamo Anela Hebibovića i Mersudin Ahmetovića u napadu. Šta je tu je. Idemo u derbi da pokažem oda imamo kvalitet i pred svojim navijačima osvojimo tri boda važna u borbi za Evropu. I njima je važna utakmica za titulu, ali smo spremni očekujemo susret i mogu reći da ćemo dati sve od sebe“, rekao je Velkoski.

Susret petog kola Lige za prvaka BiH između Sarajeva i Željezničara igraće se u nedjelju sa početkom u 16.30 časova.

STATISTIKA

Nakon dosadašnjih 113 prvenstvenih duela Željezničar ima dvije pobjede više. “Plavi“ su slavili 34 puta, a “bordo“ tim 32, dok je neriješeno završilo 47 utakmica. Gol razlika je na strani Sarajeva, a ona glasi 126:125. Uoči 114. prvenstvenog derbija Željezničar je prvi na tabeli sa 58 bodova, a Sarajevo četvrto sa čak 15 manje.

Prvi sarajevski derbi odigran je 10. oktobra 1954. godine na Grbavici, a slavilo je Sarajevo sa ubjedljivih 6:1. Odmah u sljedećem igranom 17. aprila 1955. na Koševu, Željezničar je uzvratio pobijedivši 3:2.

Osim 113 prvenstvenih derbija sarajevski rivali odigrali su do sada i 14 utakmica u Kupu i Superkupu BiH, te tri u Kupu SFR Jugoslavije. To dovodi do brojke od 130 vječitih derbija, a skor je na strani Željezničara koji ima 41 pobjedu, tri više od Sarajeva. Bez pobjednika okončana je 51 utakmica.

Vrijedi spomenuti da su u istoriju sarajevskog derbija u prvenstvu upisani Asim Ferhatović i Dželaludin Muhamerović, kao najbolji strijelci sa po šest golova.

Premijer liga BIH

Liga za prvaka, peto kolo

subota

Krupa  - Zrinjski

Nedjelja

Sarajevo – Željezničar 16.30

Široki Brijeg – Radnik 19.30

TABELA:  Željezničar 58, Zrinjski 56, Široki Brijeg 48, Sarajevo 43, Krupa 37, Radnik 37.

Liga za opstanak, peto kolo

Subota

Sloboda – Borac 16.30

Čelik – Mladost 18.00

Nedjelja

GOŠK – Vitez 16.30

TABELA: Mladost DK 36, Borac 31, GOŠK 29, Sloboda 27, Čelik 21, Vitez 8.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar