EP: Dobar žrijeb za BiH i Srbiju, ali tu su opet Hrvati!

Ne bi trebalo da bude problema. . .  BiH ponovo na Bjeloruse i Fince! Rukometni "zmajevi" će u kvalifikacijama za EP 2020. igrati protiv starih znalaca, selekcija Bjelorusije i Finske.

Ostali sportovi 12.04.2018 | 21:30
EP: Dobar žrijeb za BiH i Srbiju, ali tu su opet Hrvati!
Rukometna reprezentacija Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine igraće u Grupi dva sa selekcijama Hrvatske, Švajcarske i Belgije, odlučeno je na večerašnjem žrebu u norveškom Trondhajmu.

Za turnir, na kome će prvi put učestvovati 24 selekcije, kroz osam kvalifikacionih grupa plasman će izboriti po dve najbolje iz osam grupa i četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Jasno je da su rukometaši Hrvatske favoriti naše grupe, dok su Švajcarci na prvenstvima Evrope učestvovali dva puta, deset puta na prvenstvima Sveta, poslednji put još 1995, dok je Belgija autsajder bez značajnijih rezultata.

Evropsko prvenstvo održaće se od 10. do 26. januara 2020. godine i prvi put će se igrati u tri zemlje - Švedskoj, Austriji i Norveškoj.

Tri selekcije domaćina i aktuelni šampion Evrope, Španija, izborile su plasman direktno na takmičenje.

BiH ponovo na Bjeloruse i Fince! Rukometni "zmajevi" će u kvalifikacijama za EP 2020. igrati protiv starih znalaca, selekcija Bjelorusije i Finske.

U norveškom gradu Trondhajmu večeras je održan žrijeb grupa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za rukometaše koje će se od 10. do 26. januara 2020. godine održati u Švedskoj, Austriji i Norveškoj, a veliku pažnju izvukao je komšijski derbi Hrvatske i Srbije.

Reprezentacija BiH igraće u Grupi 5, a za protivnike će imati selekciju Češke, te stare znalce, Bjelorusiju i Finsku.

„Zmajevi“ su protiv Bjelorusije igrali u kvalifikacijama za EP 2016, kada su oba međusobna duela završena remijem. Bjelorusi su tada izborili plasman na EP, dok je BiH ostala bez plasmana.

U narednim kvalifikacijama za EP 2018 reprezentacija BiH je bila u grupi sa Finskom i slavila u oba meča protiv Skandinavaca, ali to su bile dvije jedine pobjede pa ni ove kvalifikacije nisu bile uspješne.

Osim što će se EURO 2020 po prvi put igrati u tri zemlje, isto tako po prvi put će učestvovati 24 reprezentacije.

U žrijebu su se našle sve selekcije iz regije, s tim što je Evropska rukometna federacija (EHF) odlučila da u istoj grupi ne mogu biti Srbija i Kosovo.

Selekcije su podijeljene u četiri jakosne grupe, a tokom žrijeba je održan i takozvani predžrijeb kojim je određeno u kojem će "šeširu" biti Bosna i Hercegovina, Portugal i Holandija. Naime, ove tri reprezentacije na EHF-ovoj rang listi zauzimaju 19. mjesto sa identičnih 88 bodova, pa je žrijebom određeno da Portugal i Holandija ostaju u drugom "šeširu", a BiH je prešla u treći.

Sastavi grupa:

Grupa 1: Nemačka, Poljska, Izrael i Kosovo.

Grupa 2: Hrvatska, Srbija, Švajcarska i Belgija.

Grupa 3: Makedonija, Island, Turska i Grčka.

Grupa 4: Slovenija, Holandija, Letonija i Estonija.

Grupa 5: Belorusija, Češka, BiH i Finska.

Grupa 6: Francuska, Crna Gora, Litvanija i Rumunija.

Grupa 7: Mađarska, Rusija, Slovačka i Italija.

Grupa 8: Danska, Portugal, Ukrajina i Farska Ostrva.

Izvor: mondo.rs/mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar