Devet odluka nije provedeno

Od osnivanja Ustavnog suda BiH pa do danas riješeno je oko 66 hiljada predmeta a samo devet odluka nije provedeno, istakao je danas, na konferenciji za novinare, predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman.

Bosna i Hercegovina 11.04.2018 | 16:24
Devet odluka nije provedeno
Republika Srpska nije provela samo jednu odluku Ustavnog suda i to onu koja se odnosi na zakon o izvšnom postupku. To znači da Ustavni sud BiH smatra da je Republika Srpska donošenjem novog zakona o 9.januaru Danu Republike Srpske ispoštovala raniju odluku tog suda.

Što se tiče nove apelacije Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske o neustavnosti novog zakona taj zahtjev je, kažu u sudu, u obradi.

"Zadužen je sudija izvjestilac i kad on bude spreman da predloži odluku Ustavnom sudu on će,u skladu sa procedurom kao i bilo koji drugi zahtjev,biti u zavisnosti od odluke Ustavnog suda možda uvršten u dnevni red i onda će se o njemu odlučivati'', kaže predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman.

Iako je Republika Srpska etiketirana kao neko ko ne provodi odluke Ustavnog suda BiH, činjenica je da je od devet neizvršenih odluka pet u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH a tri u Federaciji BiH. Odnose se na zakon o izvršnom postupku Federacije, odluku o gradu Mostaru koja je donesena 2010.,te odluku iz 2012.o povratu vojnih stanova u Federaciji.

Šta je sa neizvršenjem odluke o konstitutivnosti naroda?

"Ta je odluka na određen naćin u formalnom smislu provedena,a da li su efekti te odluke zadovoljavajuži to je možda više za akademsku raspravu nego za odgovor Ustavnog suda'', tvrdi predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman.

Na našu konstataciju da Odluka o konstitutivnosti naroda nije implementirana u ustavima nekih kantona Ćeman odgovara:

,,U pravu ste.Izvinjavam se to sam zaboravio''.

U pomoć mu je priskočio potpredsednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević koji je objasnio da Ustavni sud BiH ne može po službenoj dužnosti pokretati bilo koji postupak ocjene ustavnosti.

,,Da bi mi odlučili da li je nešto u skladu sa Ustavom neko mora da podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti'', kaže Knežević.

 Iako se proteklih 12 pa i više godina mnogi predstavljaju kao jedini i ekskluzivni predstavnici  i zaštitnici srpskog naroda jedino je Mladen Bosić, kao član Kolegija Parlamentarne skupštine, iskoristio svoje ustavno pravo i podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti kantonalnih Ustava u kojima Srbi nisu navedeni kao konstitutivan narod, a nemaju ni pravo na svoj jezik i pismo.Taj zahtjev  je,kažu u Ustavnom sudu,uzet u razmatranje.



BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

De iure

11.04.2018 15:57

Jel ovo onaj član SDA na privremenom radu u Ustavnom sudu? Da li je Bakirov ili Fahrin izaslanik tamo. Ono kao neutralan, mislim?

ODGOVORITE
Name

Vlado

11.04.2018 20:24

Jada od suda i ovaj lik i Palavrićka da nekom poštèno presude.Smješno. Nije mi jasno zašto Mektić ne kritikuje ovaj dvojac sda sudija. Očito se boji da ne naljuti Bakira.

Name

Mirko

11.04.2018 16:01

Gdje ste sada komentatori koji sve ocrnjujete u RS, vidi se koje remetilac mira i prosperiteta u BiH, neutisna zelja bosnjaka da sve stave pod svoju kapu i srbe i hrvate...

ODGOVORITE