Nemjerljive vrijednosti meda

Med ne treba progutati odmah, već ga polako otapati na jeziku. Samo tako konzumiran oslobađa sve svoje korisne sastojke.

Zdravlje 11.04.2018 | 11:31
Nemjerljive vrijednosti meda
DA biste imali dobro zdravlje, raspoloženje i elan, izbegli aktuelne prehlade i grip, doživeli srećno poznije doba, svakog dana bi trebalo da organizam počastite supenom kašikom meda, i to na prazan želudac. Najmlađima treba dati polovinu ove mere, savetuju stručnjaci.

Med ne treba progutati odmah, već ga polako otapati na jeziku. Samo tako konzumiran oslobađa sve svoje korisne sastojke. Med je pogodan i za osobe koje imaju problema sa želucem, odnosno pate od gastritisa. One med treba da konzumiraju posle jela. Ukoliko se med uzima uz čaj ili mleko, uvek ga treba potapati u topao, a nikako u vreo napitak.

Glavni sastojci meda su šećeri fruktoza, glukoza i saharoza. Tu su i enzimi, kiseline i minerali. Od vitamina, najviše su prisutni vitamini B grupe - B1, B2, B3, B6, kao i vitamin C. Sveukupno, med sadrži više od 70 dragocenih sastojaka. Koliko med zaista vredi, možda najbolje pokazuje podatak o tome da kilogrami ovog pčelinjeg proizvoda ima hranljivu vrednost kao 3 kg ribe, 6 kg pomorandži, 50 jaja, od 10 do 12 kg povrća.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar