SAD sve čini da ne ode iz Sirije

Stručnjaci smatraju da SAD neće napustiti Siriju i da planiraju još dugo tamo da ostanu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Svijet 09.04.2018 | 14:48
SAD sve čini da ne ode iz Sirije
"SAD preduzimaju korake da ne odu (iz Sirije) kao što je rekao američki predsednik (Donald) Tramp, već nameravaju da ostanu tamo još dugo - stručnjaci to smatraju", rekao je Lavrov, prenela je agencija Tas.

Lavrov je pozvao na detaljnu istragu raketnog napada na sirijsku vojnu bazu T-4.

"Postoje mnogi izveštaji o tome ko je leteo, a ko nije leteo", istakao je ruski šef diplomatije.

Kako je rekao, Vašington negira da su te vazdušne udare izveli članovi međunarodnih koalicionih snaga. To još jednom pokazuje da je postalo isuviše opasno u Siriji, dodao je on.

"Pojavili su se igrači koje niko nije pozvao tamo i koji su se sami pozvali", istakao je Lavrov.

U jutrošnjem napadu na vazduhoplovnu bazu sirijskog Ratnog vazduhoplovstva, T4, u sirijskoj provinciji Homs poginulo je 14 osoba, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, koja je navela da su većina poginulih u napadu bili Iranci ili pripadnici grupa koje podržava Iran.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da iza napada stoji Izrael.

Pogrešno je i opasno praviti bilo kakve zaključke o sirijskom hemijskom napadu bez potvrđenih informacija jer još nije sprovedena istraga, saopštio je Kremlj.

Ruski zvaničnici su prethodno izjavili da sirijski pobunjenici smišljaju "provokacije" u vezi korišćenjem hemijskog oružja, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, preneo je Rojters.

Najmanje 60 osoba je poginulo i više od 1.000 je povređeno u navodnim hemijskim napadima u istočnoj Guti tokom vikenda, saopštila je Sirijska lekarska grupa, a navodi britanska novinska agencija. 

(Tanjug) 

Komentari / 0

Ostavite komentar