Kampanju platio milionima evra?

Ukrajinski istražitelji ispituju navode da je Muamer el Gadafi dao višemilionsku donaciju u evrima za predsedničku kampanju Julije Timošenko 2010.

Svijet 05.04.2018 | 21:30
Kampanju platio milionima evra?
To je saopštio ukrajinski poslanik Volodimir Arijev.

Arijev, koji je član vladajuće stranke Petra Porošenka, kazao je da su on i drugi poslanici tražili od Nacionalnog biroa za borbu protiv korupcije da ispita navode objavljene u februaru u arapskim novinama Ašark el Auset, prenosi Rojters.

Prema pisanju tog lista, predstavnik Gadafija je privatnim avionom stigao u Kijev kako bi isporučio torbu sa četiri miliona evra u gotovini, kao finansijsku pomoć kampanji Julije Timošenko.

"Čim se ta informacija pojavila u medijima, trojica poslanika su uputila zahtev Birou sa zahtevom da se proveri ta informacija", rekao je Arijev i dodao da je Biro prihvatio zahtev.

Prema ukrajinskom zakonu, državne institucije moraju da ispitaju svaku tvrdnju koju traže članovi parlementa.

Krivični postupak nije pokrenut.

Iz pres službe Julije Timošenko poručili su da je to "glupost" i da informacija nije tačna.

Kako se navodi, ovaj slučaj preti da uvuče Timošenko u skandal u vezi s Gadafijevom navodnom novčanom umešanošću u izbore u nekim zemljama.

U Francuskoj je nedavno pokrenuta istraga o tome da li je bivši predsednik Nikola Sarkozi primio pet miliona evra od Libije kako bi finansirao predsedničku kampanju 2007. godine.

Timošenko je dva puta bila birana za premijerku Ukrajine, a prema najnovijem istraživanju kada bi se predsednički izbori održavali danas osvojila bi 18,7 odsto glasova, naspram 15,6 koliko bi osvojio aktuelni predsednik Petro Porošenko.

Naredni predsednički izbori održaće se u martu 2019. godine.

Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Gazda

05.04.2018 19:33

E jes bio gazda.Taj je sjedio pod satorom zajebavao se i djelio lovu bjelisvjetskoj kamarili.

ODGOVORITE
Name

K

05.04.2018 19:39

Nema sta pitati, Gadafi je davao svima i sakom i kapom, takav covjek pitanje da li ce se roditi, zato nije valjo nikome, zali Boze mu porodice i njega samoga

ODGOVORITE
Name

G

06.04.2018 09:52

SVE KOJE JE FINASIRAO NA STRELJANJE A FRANCUZI MORAJU SARKOZIJA HITNO UPOKOJIT, NEĆE SE MOĆI BAŠKARITI NOVCEM MRTVOG GADAFIJA.HRANI KERČE DA TE RASKOMADA.