F1 - Rikardo: Novi bolidi su preširoki za preticanje...!

Vozač Red Bula Danijel Rikardo rekao je da su moderni bolidi Formule 1 preširoki, što otežava preticanje tokom trka.

Ostali sportovi 06.04.2018 | 19:30
F1 - Rikardo: Novi bolidi su preširoki za preticanje...!
Otkako su u Formuli 1 2017. godine uvedeni širi bolidi, vozači teže pretiču protivnike, a u prvoj ovogodišnjoj trci u Melburnu, vozači su posle prvog kruga imali samo pet pravih preticanja, preneo je Autosport.

"Sa širokim gumama i širokim bolidima, već su nam uzeli mnogo prostora na stazi. Teško je pronaći 'čist vazduh' i mislim da će neke staze trpeti. Neće biti mnogo (trkanja). Mislim da su uži bolidi sjajni. Oni su kao motocikli, pošto uvek ima mesta sa preticanje", rekao je Rikardo. 

Australijski vozač naveo je da su verzije bolida korišćene od 2009. do 2016. godine pogodak u pogledu trkanja i ostvarenih rezultata po krugu. 

"Bili su spori za naše standarde, ali gledaoci uglavnom ne primećuju toliku razliku. Ali trkanje... mogao si da pratiš protivnika, mogao si da pretičeš. Što se tiče preticanja, mislim da je bolid iz 2014. godine bio dobar. Po pitanju aerodinamike sada su bolidi jači, a što brže budemo išli biće teže preticati i biti blizu protivnika", rekao je Rikardo. 

Od ove sezone u Formuli 1 sve ekipe će po vozaču imati na raspolaganju po tri motora. 

"Mislim da se mnogo novca ulaže bez preteranog razloga. Uz neke stvari automobilska industrija može malo da nauči. Mnogo novca je potrošeno na to da sve postane toliko tehničko, a to ne zvuči dobro. Verovatno su motori dobar početak da se uštedi, ali ne znam. Sada imamo manje motora. Otkazali su neka testiranja zbog uštede, a onda su svi izgradili simulatore koji koštaju milione dolara", rekao je Rikardo.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar