Priča: Slučaj Konte...

Od osvajača Premijer lige u prvoj sezoni do čoveka nad čijom glavom stoji giljotina i samo se čeka da kucne čas.

Fudbal 06.04.2018 | 23:00
Priča: Slučaj Konte...
Dopuštao je svojim igračima flaše piva posle pobeda, lomio stvari na božićnoj žurci i našao čarobnu formulu 3-4-3. Antonio Konte je prošle sezone osvojio Premijer ligu u stilu.

Sada je osvajač titule na putu ka otkazu. Praktično, giljotina mu je nad vratom i čeka se da kucne čas.

Neko ko je u opasnosti da bude upamćen više po prepucavanjima sa Žozeom Murinjom i upravom kluba nego po fenomenalnoj prvoj sezoni.

Čovek koji će mu "uzeti" pehar, Pep Gvardiola, veruje da će Konte biti poštovan samo kao taktički majstor kada napusti Čelsi. A to vreme je sve bliže i bliže. Upravo tom problematikom i padom Kontea bavio se Dejli Mejl.

ODNOS SA IGRAČIMA

Fudbaleri Čelsija su naučili igru. Kada ih novinari pitaju u bilo kojoj prilici da li trener ima njihovu podršku odreda pucaju sa "Naravno da smo iza njega".

Ali, imaju oni svi svoje mišljenje, a nekoliko njih je frustrirano sa sadašnjim trenerom, piše Dejli Mejl. Počelo je sve sa Dijegom Kostom, što je urušilo Konteovo poverenje. Kasnije je bilo neslaganja saDavidom Luizom, a poslednje glasine kažu da je nategnuto u odnosima sa Edenom Azarom.

Sada postoji mala grupa igrača koja nije zadovoljna Konteovim treninzima. Previše kriticizma, previše forsiranja. Nije im prijatno.

Konteovi treninzi su prepuni taktike. I snimaju se, tako da Italijan to sve može da analizira, što i radi, i kasnije prikazuje te snimke Čelsijevim zvezdama tokom video-analiza.

Kao da su u školi sa namrgođenim profesorom. A to se mnogima ne dopada.

Ima Konte i svoje simpatizere kao što su Cezar Aspilikueta i Geri Kejhil, ali ta lista je ove sezone sve manja. 

Igrači Čelsija ispunjavaju obaveze zato što su profesionalci, ali nisu mu odani i nisu imuni na priče koje kruže oko kluba. I njima je jasno da im Konte neće biti trener sledeće sezone. Iako ništa nije zvanično. Još.

ODNOS SA UPRAVOM

U januaru se ljutio na upravu što se njegov glas ne čuje dovoljno. U februaru je tražio javno glasanje o poverenju (koje se nije desilo) i rekao je da su mu koferi spakovani.

Ranije u martu, optužio je upravu da nije ispunila njegove ambicije. Koristio je Konte konferencije za medije kako bi poslao poruku šefovima u Čelsiju. A to je nešto što se inače radi privatno. To je možda i pravi pokazatelj da nije imao dovoljno udela u odlučivanju.

Dok je Majkl Emenalo mu je bio neko na koga može da se osloni, ali kada je on napustio u novembru mesto tehničkog direktora, jaz se dodatno produbio.

Odlaskom Emenala Marija Granovskaja je dobila dodatne privilegije i odgovornosti u Čelsiju. Kada je Konteu nešto bilo potrebno, obratio bi se Karlu Kudićiniju, a ne Upravi.

Granovskaja i Konte često ragovaraju, obično kada je transfer pijaca otvorena, i to izgleda prijateljski. Ali, njihovi stavovi su dijametralno suprotni. A Roman Abramovič je kao zauzet čovek prepustio vođenje kluba svojoj desnoj ruci.

Na kraju sezone Abramovič će biti na sastanku posvećenom narednoj sezoni, a Konte nije ispunio njegova očekivanja. Zna se šta to znači za trenera.

ODNOS SA NAVIJAČIMA

Bivši trener Barselone Luis Enrike je prvi pik za zamenu Konteu. Veliko ime koje je dugo van posla i veruje da može da ispoba sreću u Engleskoj, piše Dejli Mejl, a to je i već par meseci poznato.

Navijači ga mahom vole, što zbog titule u prošloj sezoni, što zbog toga što je iskren. I misle da krivica ne sme da padne samo na njega.

S obzirom na ovakvu dominaciju Mančester Sitija, čak i najzagriženijim navijačima je jasno da bi se Čelsi teško ove sezone izborio za titulu.

Ipak, ako ne uspe da završi sezonu u TOP 4 će značiti da je Čelsi podbacio. Ako ne završi iznad Totenhema, utoliko gore.

KLJUČAN JE REZULTAT

Živimo u svetu u kome se samo računa rezultat i on je jedini važan. Konte je trenutno sa Čelsijem ispao iz Lige šampiona, a u Premijer ligi je na petoj poziciji sa pet bodova manje u odnosu na četvrtoplasirani Totenhem. U poslednjih pet mečeva u Premijer ligi ima tri poraza.

Ova sezona se razlikuje u odnosu na prošlu umnogome što je Čelsi uporedo sa Premijer ligom imao i Ligu šampiona i to je dosta trošilo Plavce.

Sve u svemu, kada Abramovič bude podvukao crtu, ispod nje će stajati negativan rezultat za Kontea.

Iako je u onakvoj prošloj sezoni postao prvak Engleske.

KAKVA JE SADA SITUACIJA

Karlo Ančeloti je znao da mu sledi odlazak 2011. godine. Godinu dana pošto je vodio Čelsi do titule u Premijer ligi i FA Kupu. Ali, nije odgovorio izazovima u Engleskoj i Evropi, tako da ga je to koštalo posla.

Zvuči poznato?

Nastaviće novinari da pitaju Kontea da li ide na kraju sezone u ovih sedam kola do kraja, a on će nastaviti da zuri onim prodornim očima i pokušavati da izbegne odgovor.

Zna da čak i trofej u FA Kupu i 4. mesto ne bi učinili da Uprava zaboravi sve što je rečeno. Videćemo da li će nastaviti da ih bocka javno kao što je to činio poslednja tri meseca.

Nema sumnje da u Čelsiju sledi generalka na leto. Konte će dobiti otkaz i 9.000.000 funti otpremnine jer ima ugovor do 2019. godine.

Do tada, Konte će da trenira, igrači će da igraju i pitaju se kakva je situacija, a uprava će nadgledati sve izdaleka.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar