Bespomoćni pred ruskim oružjem

Američki vojni stručnjaci i senatori upozoravaju da se SAD ne mogu suprotstaviti ruskom hipersoničnom oružju, a najviše ih brinu nove ruske i kineske rakete u fazi testiranja.

Svijet 29.03.2018 | 11:20
Bespomoćni pred ruskim oružjem
"Bespomoćni smo", tvrdi član Odbora za oružane snage u Senatu SAD Džejms Inhof, koji traži veće investicije u sferi hipersonične tehnologije i protivraketne odbrane.

List "Hil", pozivajući se na predstavnike Pentagona, prenosi tvrdnje da su i Rusija i Kina ispred SAD u razradi hipersoničnih raketnih tehnologija, što izaziva strah.

Poslije obraćanja predsjednika Rusije Vladimira Putina Federalnoj skupštini, Pentagon je pokušao da pokaže da je spreman za bilo koje novo rusko oružje.

Međutim, general Džon Hyten, načelnik komande strateških snaga SAD, priznao je u Kongresu da američki sistem protivraketne odbrane ne može zaustaviti hipersonično oružje.

"SAD jednostavno nemaju takva odbrambena sredstva", istakao je on.

Američka vojna industrija nije ni blizu onome što rade Rusija i Kina u sferi hipersoničnih tehnologija, potvrđuje i direktor projekta protivraketne odbrane u Centru za strateška i međunarodna istraživanja Tomas Karako.

"Ruska riječ" navodi da će nuklearna raketna krstarica "petar veliki" prva dobiti hipersonične rakete "cirkon" i zahvaljujući njima postati "neosvojiva ploveća tvrđava".

Teški nuklearni nosač raketa "petar veliki" 2019. godine biće povučen u brodogradilište, gdje će proći proces modernizacije i dobiti novo naoružanje.

Hipersonične rakete klase "cirkon" mogu da savladaju sve postojeće i perspektivne sisteme protivraketne odbrane.

"Zahvaljujući njima, ovaj ratni brod postaće neosvojiva i izuzetno ubojita morska neman u radijusu od 2.500 kilometara, koliki je domet ovih raketa", objašnjava Dmitrij Safonov, bivši vojni analitičar lista "Izvestija".

Izvor: Srna

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Saputnjik

29.03.2018 10:27

I šta bi kad se novinar probudio?

ODGOVORITE
Name

re

29.03.2018 11:49

Gladan narod zaboravi da nema vise gdje raditi.Bitno je da su se pojedini obogatili i prodali firme. Vjerovatno im je to bila ocevina?? Sa tim parama kupili po 5-6stanova itd i sad se izivljavaju ali ne uzivaju.Zasto?? Pod strahom spavaju,licna obezbedjenja angazuju,video nadzore postavljaju itd.Na kraju ce sve ostati prazno i pusto kao i kod obicnog bijednika.

Name

@Saputnjik

29.03.2018 14:20

Како је у ИСИЛ-у? Колико твоје браће је руско оружје послало код шејтана?

Name

re @Saputnjik

29.03.2018 15:19

Ne znam šta ima u ISIL-u, kažu izvori iz Saputnjika da se okrenuo ka Rusiji, no to nije tema ove emisije. Nego, da li je jači ruski ili američki mudo realno nećemo nikad saznati jer ako pukne svi ćemo biti pokojnici, pukovnika neće biti, takodje.

Name

Realnost

29.03.2018 10:28

Ova nova oružja koje je Putin predstavio uz ove CIRKON hipersonične rakete obesmišljevaju sva dosadašnja oružja,naročito nosače aviona,sisteme PVO koja su Amere činuli silom koja može da intervemiše vojno na bilo kojoj tački na planeti.To definitivno dovodi Amere do toga da moraju priznati multipolarnost Svijeta i da nemogu vojno intervenisati i pozicionirati se u zonoma koje su interesna sfera Rusije i Kine.

ODGOVORITE
Name

Don

29.03.2018 10:36

Pusti naglabanja o svjetskoj politici, reci ti nama hoćemo li moći nekako Kosovo vratiti ili bar ovu novu ZSO?

Name

Udruzena banda

29.03.2018 15:10

Zbog tog oruzja na zapadu je uzbuna. Nadam se da ce svijet biti malo bolji .

Name

Slavuj

29.03.2018 10:43

U tekstu se kaze da ce vojni brod Petar Veliki biti povucen u brodogradiliste,gdje ce proci proces modernizacije i dobiti novo naoruzanje.Nakon toga ce postati ubojita morska neman u radijusu od 2500 Kilometara.Rusi to cesto rade sa svojim oruzjima.Modernizuju oruzje koje je vec u upotrebi,a ne otpis i nabavka novog.Isti taj recept se koristi i za Mig_29,koje Srbiji doniraju.Ipak mnogi to ovdje ismijavaju.Neznalice.

ODGOVORITE
Name

Turboskars

29.03.2018 12:03

i Reče Srna ili Sputnjik ili RTRS .Samo Mazanje očiju bacanje magle narodu.Lažuči ovaj narod

ODGOVORITE
Name

dr

29.03.2018 14:43

Ovo je plasirano od amerckih tajkuna samo da bi izvukli sto vise novca za ulaganje u oruzje i razvoj. Strase svoj narod da bi lakse opravdali pljacku poreskih obaveznika.

ODGOVORITE
Name

Naravno

29.03.2018 18:10

Sada ce Amerikanci uduplati vojni budzet,i sta,profitirat ce tvrtke koje proizvode oruzje,sto i jeste krajnji cilj.

ODGOVORITE