Veliki Greg Popović...

Kad sam prvi put video Divca, Rađu, Paspalja i Kukoča, osetio sam se kao dete u prodavnici slatkiša! "Pitao sam se gde igraju ti momci, zašto nisu u NBA? Kada smo konačno počeli da dovodimo igrače iz drugih zemalja, postalo je jasno da oni obogaćuju igru", naveo je strateg San Antonija.

Košarka 03.04.2018 | 22:15
Veliki Greg Popović...
Trenutno najbolji NBA trener Greg Popović poznat je po tome što voli da sarađuje sa stranim igračima o čemu svedoči i broj evropskih i južnoameričkih košarkaša koji su prethodne dve decenije nosili dres San Antonio Sparsa. U intervjuu za grčku Gazetu prisetio se kako su izgledali njegovi prvi trenerski susreti sa jednom od najboljih nadolazećih generacija evropskih asova.

“U svetu ima mnogo dobrih igrača. Osamdesetih sam to shvatio vrlo brzo. Bio sam na Evropskom prvenstvu, mislim da je to bilo u Kelnu 1988. Tada sam bio pomoćni trener, a od glavnih trenera NBA ekipa bio je prisutan samo Don Nelson. Nije bilo nikoga više”, kazao je Popović.

Trofejni stručnjak istakao je da je dolazaka stranaca u najbolju ligu na svetu učinio NBA još boljom i bogatijom.

“Odlazio sam na utakmice, gledao sam ruski tim, ustvari tada Sovjetski Savez, pa jugoslovenski tim u kome su igrali Vlade, Rađa, Kukoč, Paspalj i svi ostali momci. Osećao sam se kao dete u prodavnici slatkiša. Pitao sam se gde igraju ti momci, zašto nisu u NBA? Kada smo konačno počeli da dovodimo igrače iz drugih zemalja, postalo je jasno da oni obogaćuju igru. Njihova znanja i iskustva, stečena u zemljama gde se košarka voli isto kao u SAD, zaokružila su i obogatila ovdašnju priču. Postali smo bolja familija i dobili više tema za razgovor”.

Prisetio se Popović i Olimpijskih igara u Atini kada je bio pomoćnik selektoru Majka Kšiševskom.

“Kad sam 2004. bio asistent, Argentina je osvojila zlato (na OI u Atini). Manu Đinobili nas je rasturio, a bio je igrač Spursa. Iskusio sam to i ne želim da mi se ikad ponovi”.

Novinara Gazete zanimalno je i to da li je Janis Adetokunbo toliko dobar zbog svog porekla?

“Ne znam… Svi sjajni argentinski igrači ponikli su u isto vreme na jednom malom prostoru. Kako se dođavola to desilo? Ljudi širom sveta imaju smisao za sport. Janis je definitivno sjajan igrač i lepo je gledati ga kako sazreva”.

Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar