Korupcija je veliki problem u BiH

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić istakao je danas u Sarajevu da korupcija predstavlja jedan od najvećih problema u BiH i da je značajan broj drugih problema, poput siromaštva i nezaposlenosti, u uskoj vezi sa rasprostranjenošću korupcije.

Bosna i Hercegovina 27.03.2018 | 18:24
Korupcija je veliki problem u BiH
Obraćajući se učesnicima godišnje konferencije o antikorupciji, Bosić je rekao da je Parlamentarna skupština BiH mjesto gdje treba razgovarati o ovim problemima i mjesto gdje treba da se donose odluke uz pomoć kojih će borba protiv korupcije biti efikasnija, saopšteno je iz parlamenta.

Bosić je podsjetio na to da je u junu prošle godine održana tematska sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH na kojoj je razgovarano o stanju pravosuđa, s posebnim osvrtom na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Međutim, rekao je Bosić, nikada nisu provedeni zaključci sa te sjednice, među kojima je i zaključak da Savjet ministara BiH najkasnije u roku od 120 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH te preduzme druge inicijative da bi BiH imala mehanizme za što odgovorniju i efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije.

Ta činjenica, istakao je Bosić, govori o volji samo deklarativne prirode da se u BiH otklone problemi u vezi sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

Osim Bosića, na konferenciji “Borba protiv korupcije kroz unapređenje zakonodavnog okvira i jačanje kapaciteta antikorupcionih institucija” parlament BiH predstavljala je predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda i zamjenik predsjedavajućeg Ogranka Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAK) u Parlamentarnoj skupštini BiH Ljilja Zovko.

(Srpskainfo)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Nikola

27.03.2018 16:27

Rijetko pošten i pametan čovjek,ali narod voli budale,lopove,ubice,kriminalce i cirkuzante,ali,nažalost,to smo mi!?

ODGOVORITE
Name

Re Nikoli

27.03.2018 16:34

BRAVO NIKOLA. TO SMO MI !!OPISAO SI NAS KAKVI JESMO..

Name

Re

27.03.2018 16:35

I strancima su draži lopovi, cepaju po narodu bezdušno.

Name

Trt

27.03.2018 16:55

Sreca pa nije u nasem boljem djelu hahaha

Name

RECI NESTO STO NE ZNAMO

28.03.2018 05:12

Odlicno napisano. Jednostavno, velika vecina naseg naroda se naucila da zivi u ovakvim okolnostima, to je nesto sto razumiju, a bilo sta drukcije bi bila prevelika promjena.

Name

Mlaćenje prazne slame

28.03.2018 06:13

Ovaj izmislio toplu vodu. Pa svako živ u ovoj zemlji zna da je korupcija veliki problem. Što ne kaže kako će to spriječiti? Eto političara bajnog.

Name

... DA ČIKO B'ONU...

27.03.2018 16:27

U pravu ste Bosiću! Ova nejač i kmečavci iz Snsd su ogrezli u korupciji! Na njihovu žalost biće pocepani na izborima ko cigo kad cepa bajaderu! Jooj jooj neznaju šta ih čeka!!!

ODGOVORITE
Name

re da ciko b`onu

27.03.2018 18:01

Izgleda te opet uhvatilo ,Ostavi se toga i poslusa bar jednom doktora.

Name

RECI NESTO STO NE ZNAMO

28.03.2018 05:13

Kako bi sve bilo jednostavno da je ovo posljedica djelovanja jedne politicke partije. Nista nije bilo bolje ni prije rata, a danas se politicka borba svodi samo na borbu za priliku se nesto ukrade, na ovaj ili onaj nacin.

Name

... DA ČIKO B'ONU...

27.03.2018 16:28

U pravu ste Bosiću! Ova nejač i kmečavci iz Snsd su ogrezli u korupciji! Na njihovu žalost biće pocepani na izborima ko cigo kad cepa bajaderu! Jooj jooj neznaju šta ih čeka!!!

ODGOVORITE
Name

re

27.03.2018 19:48

Pusti cigane i bajaderu,drži se terapija,ovo ti vreme nikako ne odgovara.

Name

re

28.03.2018 18:31

Da ti ne slutis kakav belaj?Zemljotres?Udar asteroida?

Name

Neno

27.03.2018 16:36

Da neko u sljeddcem mandatu ponudi blagostanje sa ozbiljnim argumentima, nas narod voli cirkuzante, prevarante...niko nam pomoci ne moze.

ODGOVORITE
Name

Серб

27.03.2018 17:27

Чико па ти си на правом путу .Црвена багро на Јованову стругу.Па Фоча

ODGOVORITE
Name

Marko

27.03.2018 17:31

Kradja jeste osnovni problem za sve.

ODGOVORITE
Name

Ddd

27.03.2018 20:51

Sto vise kradu oni sve sigurniji.Mogu krasti,reketariti i ne znam sta jos raditi kad znaju da im niko nista nece.UIO-REKET=KORUPCIJA=KRIMINAL=MAFIJA,a zasticeni kao nitko.

Name

Sale

27.03.2018 20:27

Mislim da je u RS a samim tim i u BiH problem taj što nema odgovornosti, mislim na odgovornost kada su u pitanju političari i politika, ministri, direktori i sl., kada se sistem odgovornosti uvede bice manje i korupcije. Primjer, prije par godina u banja luci dolazi novi direktor klinickog centra, a stari smijenjen zbog propusta, naravno nije odgovarao, a na pritisak javnosti, a novi direktor daje izjavu, što je bilo bilo, nećemo istraživati idemo dalje, e tu je problem, znači može da radi ko šta hoće, neće odgovarati, mislim da je suštinski i hitno neophodno uvesti sistem odgovornosti i stvari će brzo početi dolaziti na svoje mjest....

ODGOVORITE
Name

RECI NESTO STO NE ZNAMO

28.03.2018 05:17

Obzirom na to kako je kod nas rasirena korupcija, i koliko duboko je doprla u cijelom drustvu, 98% populacije bi trebalo da odgovara ili za primanje, ili za placanje mita i slicne oblike korupcije. Sta ces, mi volimo ovaj sistem jer ga razumijemo.

Name

Veber

28.03.2018 00:14

Najbolji način da se uništi jedan narod je da mu daš pare a da ništa ne radi, da mu se godinama samo daju krediti a da nema proizvodnje, da sam postoji budžetsko parazitranje, i narod, tj budžetski sloj će se odviknuti od bilo kakvog rada, jer novac samo stiže i treba samo misliti o potrošnji tog novca, dakle o uvozu a ne o poizvodnji, zašto bi se bilo šta radilo kada je tu novac i sve se može kupiti, I dokle tako, dokle će paraziti bužetari moći tako parazitirati, dokle će nas više uništavati?

ODGOVORITE
Name

RAJNA

28.03.2018 03:54

U BIH 70% cjelokupne korupcije drži pravosuđe , sve do Ustavnog suda BIH, a to se može vrlo lako uočiti čitajući Odluke koje pomenuti sud donosi od 2012odine. Nekoliko prvih godina , nakon ukidanja Doma za ljudska prava , kojem svi građani u BIH moraju odati počast jer je radio samo u interesu građana, a ne u interesu političara i vlasti, Ustavni sud BIH je nastojao da svojim odlukama prati nivo stručnosti , pravičnosti i što je najbitnije nastavio je misiju Doma , da štiti interese građana BIIH, a ne interese političara BIH. Taj nivo se održao sve negdje do 2010godine , kad nastupa erozija pravosuđa, koja je zahvatila i Ustavni sud BIH. Sada većina presuda tog suda imaju nivo Vesele sveske, samo se štancaju i izgledaju identično bez obzira na predmet spora. Tuga je to velika za građane jedne države , da im političari zarad svojih vlastitih interesa sruše jednu takvu instituciju kakava je nekad bio Ustavni sud BIH. Zato je glupa pričati o korupciji a za nju ne okriviti pravosuđe BIH, jer kao što vijekovima mačke love miševe, tako vijekovima sudije sude lopovima. Al u BIH sudije i lopovi imaju isti interes , pa ga podjele kroz procenat, a to se zove korupcija pravosuđa.

ODGOVORITE
Name

Hhahahahha

28.03.2018 08:26

Ko je ovom papagaju otvorio vrata od kaveza.

ODGOVORITE