Evropa osuđuje akciju na Kosovu

Portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančić ponovila je danas da EU oštro osuđuje jučerašnja dešavanja na Kosovu, kao suprotna normalizaciji odnosa, ali i da očekuje od obje strane da poštuju dgovoreno u dijalogu.

Svijet 27.03.2018 | 14:31
Evropa osuđuje akciju na Kosovu
Portparolka Evropske komisije kaže da je pozicija EU povodom jučerašnjih dešavanja na Kosovu "jasna", kao što je "jasno da je dijalog put za dalje".

"Oštro osuđujemo jučerašnja događanja na Kosovu. Ona se kreću suprotno od normalizacije odnosa. U tom kontekstu mi očekujemo od Srbije, koja se nalazi u procesu pregovora o pristupanju EU i Kosova koje primjenjuje Sporazuma o stabilzaciji i pridruživanju, da u potpunosti, na riječima i djelu, poštuju dogovoreno u dijalogu", ponovila je Kocijančić.

Ona je navela da je visoka predstavnica EU Federika Mogerini sinoć razgovarala sa predsjednicima Vučućem i Tačijem, kao i da su u toku kontakti i na drugim nivoima.

"Jasno smo sinoć pozvali obje strane, i Kosovo i Srbiju, da pokažu neophodnu suzdržanost i zrelost kako situacija na Kosovu ne bi eskalirala", izjavila je Kocijančić.

Maja Kocijančić dodaje da sva pitanja od zajedničkog ineteresa moraju biti rješavana u okviru dijaloga kome posreduje EU.

"Krajnji cilj tog dijaloga je normalizacija odnosa između Kosavo i Srbije. To je još jednom potvrđeno i krajem prošle nedjelje kada je visoka predstavnica organizovala sastanak na visoko plitičkom nivo sa oba predsednika", izjavila je Kocijančić.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Xy

27.03.2018 17:17

Mars dubre

ODGOVORITE