AP: Hapšenje će povećati tenzije

Američka agencija AP izvijestila je o hapšenju direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića u Kosovskoj Mitrovici, uz ocjenu da će taj potez vjerovatno "raspaliti tenzije između dva neprijatelja, koji su vodili brutalni rat 1999. ".

Svijet 27.03.2018 | 09:12
AP: Hapšenje će povećati tenzije
Agencija navodi da animozitet Beograda i Prištine od nedavno raste, zbog povećanog pritiska EU da "dva neprijatelja" postignu kompromis o velikom broju otvorenih pitanja.

Agencija je juče prenijela, pozivajući se na novinsku agenciju Tanjug, da je kosovska policija prethodno zabranila ulazak na Kosovo ministru odbrane Srbije, glavnom pregovaraču Beograda u Briselskom dijalogu, generalnom sekretaru u kabinetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministru kulture.

Navodi da je ministar kulture Vladan Vukosavljević ocijenio za Tanjug da je potez kosovskih vlasti "besmislen i pogrešan".

Vukosavljević je, dodaje AP, objasnio za Tanjug da je krenuo na Kosovo kako bi posjetio srpske pravoslavne manastire, koji se tamo nalaze.

AP je naveo, pozivajući se na javni servis Srbije, da je kosovska policija uhapsila "srpskog zvaničnika", koji nije dobio dozvolu za ulazak na Kosovo.

Dodaje da je policija koristila suzavac i šok bombe protiv Srba koji su se u Kosovskoj Mitrovici okupili na tribini o unutrašnjem dijalogu o KiM.

AP napominje da se NA objavljenom video snimku hapšenja Ðurića vide kosovski policajci u crnim uniformama s mitraljezima i u pancirima kako izvode "muškarca s lisicama na rukama" iz zgrade i vode ga ka oklopnom vozilu.

Prikazana je, dodaje, i sala za konferencije u zgradi u sjevernoj Mitrovici s prevrnutim stolovima i stolicama.

Prenosi agencija i izjavu srpskog poslanika Milovana Drecuna koji je rekao da je "iznenađujuća brutalna policijska akcija".

"Možda žele da isprovociraju reakciju Srbije", navodi AP da je rekao Drecun.

Podsjeća da je srpska vlada ubrzo objavila da će Savjet za nacionalnu bezbjednost održati večeras hitan sastanak, koji je prethodno bio zakazan za sutra.

Ovo nije prvi napeti trenutak na administrativnom prelazu Srbije i Kosova, napominje američka agencija i podsjeća na incident s srpskim vozom iz januara, 2017. godine.

Izvor: Tanjug

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Hare

27.03.2018 07:19

Srbi moraju shvatiti da je Kosovo izgubljeno ovako se samo tenzije stvaraju

ODGOVORITE
Name

Па

27.03.2018 07:37

Јес изгубљено, али док га Србија не призна неможе бити бар мало нормална држава. Да видимо ко има *уда па да стави потпис из Србије да је Косово признато за државу. Сва поента је у томе. А што се тиче овог случаја ја мислим да има више режисера а шиптари су само извођачи

Name

Hare

27.03.2018 08:40

Srbija će ga kad tad priznati ako treba Amerika i Zapad će nekoga staviti za Predsjednika da ga prizna ali to treba da je gotova priča ni jedni ni drugi neće popustiti (oni pogotovu). Jer Predsjednik Nikolić je nekad govorio da bi prvi sa sinovima išao na Kosovo pa ga ja juče nešto ne vidjeh,znači svaki političar je LAŽOV

Name

Za: Hare

27.03.2018 09:12

Jel, Hare - pusti bre Srbe neka shvate kada oni hoce, a ne kada ti mislis da bi to trebali. Sluzi dalje, kao i tvoji "babovi", a Srbe pusti na miru.....

Name

Re

27.03.2018 11:19

Tenzije je i podiga Dzuric uz pomoc Vucica

Name

Hmm

27.03.2018 07:42

Sacekati . Ne reagovati . Pa onda, kad teroristi udare negdje u svijetu, poslati vojne i policijske snage na sjever Kosova.

ODGOVORITE
Name

C

27.03.2018 08:52

Hm ti bi slao druge u rat mani se toga .Razmisljaj o buducnosti .Ja se nadam dace se kad tad tamo stvari rjesiti ako je veliki broj drzava priznao kosovo pa sta je drugo nego drzava.Vucic je pametan on ce rijesiti na diplomanski nacin.

Name

GOJKO

27.03.2018 08:41

Taj Đurić nije imao šta da traži na teritoriji druge države!!!

ODGOVORITE
Name

Za : Gojko

27.03.2018 09:15

Ej Gojko - je li tvoj zivot toliko dosadan, da nemas preceg posla nego nesto cackati? Ta druga drzava ce biti "druga" tek kada udje u UN ili je Srbija prizna, a mozda ni tada. Ajd, trazi kakvog posla - bices korisniji.

Name

MILUTIN

27.03.2018 09:23

Tako je Gojko! Ta junacina Đuric je nelegalno usao u drugu drzavu! Uhapsen je i specijalci su ga expresno deportovali u njegovu drzavu!

Name

reGojko

27.03.2018 09:40

Vide Gojka i Milutina laznih Srba...Potpisujete se kao Srbi na portalu u komentarima kao da mi ovde pomislimo da ste vi Srbi koji priznaju laznu drzavu Kosovo i da se ostali ugledaju na vas..Da znate da ste mnogo plitki i da ste razobliceni.Kosovo je Srbija.Pa ajde neka udju u EU ili UN bez saglasnosti Srbije,Spanije,Rusije,Kine,Kipra,Indije itd...Kosovo je kriminalna bando-teroristicka i lazna banana drzava.

Name

re za Gojko i Milutin

27.03.2018 10:11

Gojko i Milutin dva srca junačka ali ste mi nekako oba pederasti. Dopisujete se u ljubavnom stilu.Nemojte to raditi javno, povucite se u ilegalu. Hahahahaha nemoralnih momčina.

Name

ŠIPTAR

27.03.2018 10:23

Postovanje za Gojka i Milutina.Bravo za komentare.Svaka cast!

Name

GOJKO

27.03.2018 08:42

Taj Đurić nije imao šta da traži na teritoriji druge države!!!

ODGOVORITE
Name

Hare

27.03.2018 09:07

Neutralnog sam stava, ali ste pokazali slabost u ringu i ide knock out!

ODGOVORITE
Name

Mile

27.03.2018 09:08

Kosovo je izgubljeno drzava koja ima pasos koja je nezavisno priznata od svijetski sila tu se nema sta traziti mi zelimo da se srbi okrenu svome.narodu u tradiciji ali da se granice ne diraju jer ako budemo reagirali na ovako samo cemo ostati jos bez neki delova

ODGOVORITE
Name

Миле

27.03.2018 09:42

Не треба журити са рјешавањем косовског питања, вријеме ради за нас, однос снага у свијету сe мјења, полако...

ODGOVORITE