Sud u Njemačkoj produžio pritvor

Sud u nemačkom gradu Nojminsteru produžio pritvor bivšem katalonskom predsedniku Karlesu Pudždemonu, dok se ne odluči o španskom zahtevu za njegovo izručenje.

Svijet 27.03.2018 | 08:59
Sud u Njemačkoj produžio pritvor
Državni tužilac nemačke pokrajine Šlezvig-Holštajn Georg Ginte izjavio je sud u Nojminsteru zvanično utvrdio Pudždemonov identitet, i da je saslušao argumente njegovog advokata koji tvrdi da u španskom zahtevu za izručenje postoje pravne nedoslednosti, javlja AP.

Ginte je rekao da je sud odbacio predlog advokata za puštanje na slobodu, ali da se to pitanje može ponovo pokrenuti tokom eksradicionog procesa, koji je danas zvanično započeo.

Portparolka kancelarije državnog tužioca Višeg regionalnog suda u Šlezvigu izajvila je juče da je malo verovatno da će nemačke vlasti ove nedelje doneti odluku o izručenju Pudždemona Španiji.

"Odluka najverovatnije neće biti doneta pre Uskrsa", rekla je portparolka Vibke Hofelner, preneo je Rojters.

Pudždemon je uhapšen u nedelju u severnoj nemačkoj pokrajini Šlezvig-Holštajn, nedaleko od grada Flensburga, oko sedam kilometara od granice sa Danskom. On je odmah zatim smešten u pritvor u Nojminsteru.

Policija je precizirala da je Pudždemona uhapsila saobraćajna policija u prepodnevnim satima nedaleko od autoputa A7 koji vodi iz Danske u Nemačku.

Pudždemon je, prema tvrdnjama njegovog advokata, u petak napustio Finsku i krenuo za Belgiju, gde je živeo od kada je pobegao iz Španije kako bi izbegao hapšenje zbog optužbi za pobunu.

Španski Vrhovni sud izdao je u petak medjunarodni nalog za hapšenje Pudždemona.

U Španiji mu preti i do 25 godina zatvora za pobunu i podsticanje na pobunu u vreme prošlogodišnjeg referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

razumio

27.03.2018 09:51

Sve jasno govori o slobodama unutar EU. To je ekonomski savez modernih neokolonijalista. Nista vise!

ODGOVORITE
Name

Ma Ne

27.03.2018 21:12

Nece njega Nijemci isporuciti,gdje se god okrenete Nijemci su uvjek podrzavali separatiste.

ODGOVORITE