Rusija sprema konkretan odgovor

Rusija žali zbog odluke vlada zapadnih zemalja da proteraju ruske diplomate u znak solidarnosti sa Britanijom u "slučaju Skripalj", a odgovor Moskve će biti zasnovan na principu reciprociteta, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
 
 

Svijet 26.03.2018 | 18:15
Rusija sprema konkretan odgovor
Peskov je rekao da će ruski predsednik Vladimir Putin doneti konačnu odluku o tome kako će Rusija reagovati na proterivanje diplomata, koje je usledilo kako odgovor na napad nervnim agensom na dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u engleskom gradu Solsberiju, prenosi Rojters.

Rusija negira optužbe Velike Britanija da je umešana u napad.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je prethodno da će odgovoriti na odluku velikog broja zapadnih zemalja da proteraju ruske diplomate, a njihove vlade optužilo da "slepo prate" svoje britanske saveznike u sukobu s Moskvom.

"Podrazumeva se da taj neprijateljski korak te grupe država ne može proći bez posledica i mi ćemo reagovati", navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je navelo da taj "provokativni korak" solidarnosti sa Londonom predstavlja "liniju konfrontacije" usmerenu ka eskalaciji.

Rusija oštro protestuje protiv proterivanja svojih diplomata iz velikog broja zemalja članica EU i NATO, dodaje TAS S pozivajući se na saopštenje tog ministarstva. RIA javlja, pozivajući se na izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije, da će Moskva u narednim danima na sličan način odgovoriti na proterivanje ruskih diplomata iz zemalja EU.

"Odgovor će biti simetričan. Radićemo na tome u narednim danima i odgovorićemo svakoj zemlji", navodi agencija pozivajući se na taj izvor, prenosi Rojters.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da je 14 zemalja članica Evropske unije odlučilo da protera ruske diplomate. Akciji zemalja EU pridružile su se SAD, Kanada i Ukrajina.

Američki predsednik Donald Tramp naložio je da se iz SAD protera 60 ruskih diplomata, kao i da se zatvori ruski konzulat u Sijetlu.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Samo gore

26.03.2018 16:24

Ovo nie pametno Putin otisao predaleko. Stete za ekonomiju ogromne.

ODGOVORITE
Name

Drenaža

26.03.2018 16:27

Nije dobro. Opet je Zapad zaoštrio političko stanje. Rusi će uzvratiti bez daljnjeg. Zabrinjava i stanje na Kosovu. Nije dobro.

ODGOVORITE
Name

mu

26.03.2018 16:39

Cijeli svijet drzi na rastojanju tu rusku diktatorsku drzavu.Cak i kod slavenski naroda ta je zemlja nepozeljna zbog svoje bahatosti.Izuzetak je samo kod proruski orijentisani srba koji su frustrirani zbog svoje nemoci.Gledajuci sa strane skoro pa cijeli pravoslavni i islamski svijet zivi u nekom strahu od diktatora koji su poprilicno opasni.Ova dva svijeta imaju buducnost samo ako maknu ludjake sa vlasti.

ODGOVORITE
Name

BAS SI MUUU

26.03.2018 17:29

Ispade da je Putin diktator, a zna se da ruski vojnik nikad nije ratovao van Rusije, dok su zapadnjaci "demokrate" koji ratuju, okupiraju i ubijaju civile na svim kontinentima. Putin smeta jer stoji na putu tiranstva i zapadnih zlocina!

Name

Zvonimir

26.03.2018 17:55

Dobro zapad opet u krizi opet hoće da ide pljačkati istočne zemlje fali im zlata e neće više moći to su Varvari živio Vladimir Putin i pravoslavni narodi

Name

be

26.03.2018 18:04

Tako je. A s druge strane baš mi ovaj Tramp, Makron i Boris Džonson izgledaju onako bistro, noralno, pametno i razborito...

Name

PRIJEDORČAN

26.03.2018 19:06

Dokle će nas progonit ta šaka šiptara.

ODGOVORITE
Name

Zapad vise nezna sta radi

26.03.2018 19:30

Naravno da Rusi treba da protjeraju zapadne diplomate.Vrijeme je bar da neko kaze zapadu dosta je Vase anarhije.

ODGOVORITE