Venger: Tjeraju me iz Arsenala zbog godina!

Menadžer Arsenala Arsen Venger izjavio je da su kritike na njegov račun od strane navijača delom dolaze i zbog toga što je na kraju sedme decenije života.  Profesore, imaš reč: Šta vas briga koliko imam godina i koliko sam dugo u Arsenalu? Smučilo mi se moderno shvatanje fudbala! Arsen Venger o diskriminaciji, naivnosti, rezultatima, aplauzima, imidžu. . .

Fudbal 29.03.2018 | 09:00
Venger: Tjeraju me iz Arsenala zbog godina!
Francuski trener je u oktobru napunio 68 godina, a prema njegovim rečima, slabi rezultati kluba koji se najviše ogledaju u 14-godišnjem čekanju na titulu Premijer lige nisu jedini razlog zbog kojih je kritikovan od pristalica londonskog kluba.

"Što sam stariji, sve više sam pod uticajem starosne diskriminacije, ali trudim se da ih ignorišem i fokusiram se samo na rad. Prihvatam da snosim posledice loših rezultata, ali oni nisu jedini razlog zbog kojih sam na udaru", izjavio je Venger, a prenosi Skaj Sport. 

Venger je u Arsenalu od 1996. godine, a najslavniji period u klubu imao je početkom ovog veka sa dve titule u Premijer ligi od kojih im je u sezoni 2003/2004, ujedno i poslednjoj šampionskoj, to uspelo bez ijednog poraza. 

Arsenal trenutno zauzima šesto mesto u Premijer ligi sa čak 13 bodova zaostatka za mestom koje vodi u Ligi šampiona, dok će u četvrtfinalu Lige Evrope igrati protiv CSKA.

Niko ne može da mu izbriše ili ospori uticaj, rezultate, pehare i način igre. Od Arsenala je napravio imperiiju. Isto tako utisak je da više nije kao nekad. Posebno što odavno nije ozbiljan kandidat za titulu u engleskom, niti igra ozbiljnu ulogu u evropskom fudbalu.

Ipak, to je Arsen Venger, jedan od naboljih trenera sveta svih vremena. Sve češće mu spočitavaju da ga je vreme regazilo, a on mirno - kao i uvek - samo traži priliku da odgovori. Nikad povišenog tona, nikad bezobrazno. Argumentovano.

Svestan je da ne ide, međutim, na osnovu onoga što je pričao u intervju za ESPN, deluje da će ugovor odraditi do kraja, odnosno da nema promene trenera ni posle još jedne razočaravajuće sezone.

„Moje je da se fokusiram da radim dobre stvari za klub, a ignorišem sve ostalo. A opet, što to ste stariji sve češće potpadate pod uticaj diskriminacije zbog godina“, kaže Profesor, koji je minulog oktobra proslavio 68. rođendan.

Između ostalog zbog toga sve glasniji su zahtevi da ode. Pogotovo što će se do kraja aktuelnog prvenstva teško probiti do prva četiri mesta na tabeli Premijer lige (trentno u zaostatku 13 bodova) ili obezbediti mesto u Ligi šampiona eventualnim osvajanjem Lige Evrope (naredni protivnik moskovski CSKA).

„Mogu da prihvatim da rezultati nisu dobvoljno dobri. Takav je posao, kao trener moram da trpim posledice, ako ne radim dobro. Samo, teško mi je da prihvatim neprestano insistiranje na tome koliko dugo sam u klubu i koliko godina imam. Sve ostalo prihvatam. Bavim se javnim poslom, moje je da prihvatim odgovornost ako rezultata nema“.

Čisto podsećanja radi, bez namere da brojimo, prošle su 22 godine otkako je stigao u Arsenal. U međuvremenu je osvojio tri titule, sedam FA kupova i podigao klub do tog nivoa da je zaradio dovoljno da izgradi nov stadion. Sve od transfera igrača koje je afirmisao.

„Dovoljno sam naivan da verujem da će, protokom vremena po strani ostati emotivni kontakst priče, a da će na površinu izbiti ono što sam uradio za klub. Ne rezultat ili način igre sa poslednje utakmice, niti da li će mi i koliko dugo aplaudirati kad jednog dana prestanem da se bavim ovim poslom“.

Poslednja rečenica sugeriše da se neće povući pred navijačim zahtevima. Posebno što mu je ostala još jedna godina ugovora i što su se informacije o navodnom dogovoru sa Tomasom Tuhelom kao potencijalnom zamenom ispostavile netačnim.

Za kraj...

„Malo mi se smičilo moderno shvatanje fudbala, po kome mora da se brine o imidžu. Ne interesuje me kakav utuisak ostavljam na druge, koncentrisan sam na neprolazne vrednosti. Ceo život sam posvetio ideji da je važnije šta si i ko si nego kako se predstavljaš u javnosti i kako izgledaš“, poručio je Arsen Venger.

Saglasni?

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar