ABA plej-of: Cedevita izborila "majstoricu"!

Zagrepčani uspostavili kontrolu serijom od 22:0 u prvom poluvremenu, a Budućnost je u finišu uspela da priđe samo na "minus pet". Utakmica odluke u nedelju, 1. aprila.  Rešavaće se u Morači! Nikolsova partija karijere i velika drama niotkuda! Cedevita uzvratila udarac za izjednačenje u polufinalnoj seriji protiv Budućnosti.

Košarka 25.03.2018 | 20:15
ABA plej-of: Cedevita izborila "majstoricu"!
Gledaćemo majstoricu u sudaru Cedevite i Budućnosti!

Drugi meč polufinala Jadranske lige između šampiona Hrvatske i Crne Gore rešen je zahvaljujući partiji karijere Demetrisa Nikolsa u drami kakva se nije ni očekivala kada je Cedevita otišla na 15 poena viška početkom završne četvrtine! Domaćin je uspeo da izdrži žestoke nalete protivnika i ipak zakaže treći i odlučujući okšaj za tačno sedam dana - 82:75 (23:17, 21:16, 17:19, 21:23). 

Kakvu je partiju odigrao Demetris Nikols! Apsolutno nikakve dileme nema - on je najzaslužniji što je Cedevita uspela da se podigne nakon šamara Nemanje Gordića sa linije penala pre nedelju dana i dođe do najvažnije pobede u dosadašnjem toku sezone. Nekadašnji košarkaš moskovskog CSKA odigrao je partiju karijere i sa 25 poena (5/7 za tri), te sedam skokova i dve asistencije najviše uticao na veliki sumrak Budućnosti u prvom poluvremenu, a bio je i među ključnim igračima koji je Cedevitu održao na bezbednoj distanci u drami tokom završnih minuta utakmice. 

Potpuno neverovatan meč odigran je u zagrebačkom Domu sportova. Mnogo serija, mnogo uspona i padova, mnogo dobrih poteza na obe strane! Mada je Budućnost bolje otvorila meč, Cedevita je napravila pravo malo čudo kada je u periodu od 6. do 13. minuta odgovorio vrtoglavom serijom 22:0 i tako "-7" pretvorila u "+15", čime je u potpunosti razbila koncepciju Budućnosti i strategiju trenera Aleksandra Džikića. I upravo je tada na Đetićima operisao Demetris Nikols, čija je kiša trojki učinila dovoljno da se crnogorski šampion nađe u pravom nokdaunu.

Uspevala je Budućnost tek nakratko da ozbiljan zaostatak pretvori u tek jednocifrenu distancu, ali je Cedevita pravom merom energije i odlučnosti znala da odgovori na pravi način i ostane na pobedničkim talasnim dužinama.

Gotovo neobjašnjiv finiš utakmice najavio je najbolji igrač Budućnosti na ovoj utakmici, Kajl Gibson, trojkom sa više od pola terena za kraj treće deonice i tek devet poena minusa pred start odlučujućih deset minuta (61:52).

I ponovo je Cedevita bolje započela četvrtinu, pa je trojkom Damira Markote i slobodnima bacanjem Roka Lenija Ukića i dugom dvojkom Filipa Krušlina otišla na čak 15 poena viška (67:52), ali ni tada nije izgledalo kao da je domaćin slomio otpor rivala. Tako se i dogodilo ono što smo videli na kraju - razigrao se Kajl Lendri i sa svojih deset poena u četvrtini ponajviše uticao da Budućnost u poslednja dva minuta uđe sa samo pet koševa manjka (75:69). Ali, u novoj drami ovog puta bolje se snašla Cedevita. A za to su najzaslužniji bili Ukić i Krušlin s dve kazne posle neiskorišćenih napada gostiju.

Treća utakmica i treća pobeda domaćih timova u polufinalu plej-ofa ABA lige!

Cedevita se u zagrebačkom Domu sportova revanširala Budućnosti za poraz u "Morači" (84:83), izjednačila na 1:1 i sledećeg vikenda će se vratiti u Podgoricu, na meč odluke za plasman u finale.

Cedevita - Budućnost 82:75 (23:17, 21:16, 17:19, 21:23)!

Ključni igrač bio je Dimitris Nikols sa 25 poena, uključujući pet trojki iz sedam pokušaja.

Cedeviti, koja je četiri puta bila poraženi finalista ABA lige i Budućnosti, koja nikada nije igrala finale regionalnog takmičenja, ovo je bila sedma međusobna utakmica u sezoni 2017/18.

Ukupan skor je sada 4:3 za "plave".

Zagrepčani su pobedili u finalu ABA Superkupa, u regularnom delu ABA lige bilo je 1:1, a u Evrokupu 2:0 za Budućnost. Samo jedan od šest mečeva završen je dvocifrenom razlikom i to meč poslednjeg kola Top 16 faze Evrokupa, koji nije imao takmičarskog značaja.

CEDEVITA: Ukić 10 (4as), Krušlin 13 (trojke 3/5), Perković, Džonson 2 (7sk, 4as), Nikols 25 (trojke 5/7, 7sk, 2as), Slavica, Žganec 2, Musa 5, Čeri 10 (4sk, 4as, 3ukr), Markota 7, Ramljak 4 (2ukr), Stipanović 4 (5sk, 3as).

BUDUĆNOST: Ivanović 16 (za dva poena 3/5, trojke 2/3, 3sk, 4as), Su. Šehović 3, Dolmen 10 (8sk), Se. Šehović, Starovlah, Gordić 12, Ilić, Z. Nikolić 2, Gibson 20 (za dva 1/5, trojke 4/8, 4sk, 4as, 3izg), Popović, Lendri 12 (3sk, 2blk), D. Nikolić.

JADRANSKA LIGA - POLUFINALE - DRUGI MEČEVI

Cedevita - Budućnost 82:75
/Nikols 25 - Gibson 20/

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar