Ovo je njihova NBA sezona, ali još ne slave...!

Iako u Teksasu imaju najuspešniji skor i iako su postavili rekord franšize, to ih ne čini euforičnim. Ove godinu vide kao veliku šansu za nešto više.

Košarka 28.03.2018 | 22:45
Ovo je njihova NBA sezona, ali još ne slave...!
Na početku sezone mnogi su se pitali da li će jedna lopta biti dovoljna Džejmsu Hardenu i Krisu Polu u Hjustonu. Ispostavilo se i da hoće i da će njih dvojica, kao i ostatak tima, i te kako znati šta i kada sa njom da rade.

Ekipa Majka D'Antonija ovog vikenda je postavila novi rekord franšize u broju pobeda u ligaškom delu sezone. U svom "Tojota centru", Roketsi su u utakmici protiv Nju Orleansa ostvarili već 59. trijumf, a do početka plej-ofa ostalo im je još devet utakmica.

Iako su uradili ono što nijedna generacija kluba nije od 1971. godine, kada su "rakete" i stigle u Hjuston, Harden i saigrači ne slave. Trener ih je posle 59. pobede okupio u svlačionici i video potpuno miran tim.

"Upravo sam im rekao da su postavili rekord. Srećan sam i mislim da je prošlo lepo. Apsolutno ih nije bilo briga. Biće im značajno za deset godina. Oni sada žele sve", rekao je D'Antoni.

Dosadašnji rekord Hjustona od 58 pobeda postavila je generacija koja je 1994. godine osvojila prvu od dve titule ove franšize. Isti, najveći cilj ima i D'Antonijev tim, koji će vreme do plej-ofa koristiti za osvežavanje i odmor.

Dok je Kris Pol drugu uzastopnu utakmicu gledao sa strane zbog povrede lista i dok je Džejms Harden u svom ritmu postigao 27 poena, uz šest skokova i osam asistencija, u prvom planu bio je i sjajni Klint Kapela, koji se izgradio u trećeg najboljeg igrača ekipe.

Centar iz Švajcarske je postigao 18 poena, uz 16 skokova, tri ukradene lopte i čak šest blokada. Bar te brojke svakako podsećaju na Hakima Olajdžuvona, legendu Hjustona koji je takođe gledao utakmicu iz prvog reda.

Posmatrano kroz brojke, košarkaši Hjustona postigli su najviše trojki ove sezone (1.181), mada su ih ubedljivo najviše i šutnuli (3.306). Samo je Golden Stejt postigao više poena od njih (9.503 - 9.458).

Gledano individualno, jasno je da je Džejms Harden apsolutni lider ove odlične ekipe i bilo bi veliko iznenađenje ako ne dobije nagradu za najkorisnijeg igrača sezone. "Brada" igra sezonu karijere i prosečno postiže 30,9 poena po meču, uz 8,6 asistencija, koje deli i njegov "prvi saradnik", Kris Pol (7,9 po meču), uz 18,8 poena.

Veliku napadačku snagu Hjustonu daju šuteri Erik Gordon (16,2 poena po meču) i Rajan Anderson (13,6) , koji su stigli u Teksas pretprošlog leta, dok čvrstinu odbrani donose krila Pi-Džej Taker i Luk Mba a Mute, koji su stigli prošlog leta.

Utisak je da su "rakete" skockale ekipu koja je sposobna da ove sezone napravi iskorak i da se uhvati u čvršću borbu sa prošlosezonskim učesnicima finala, do kojeg Hjuston nije "dobacio" još od 1995. godine, kada je u njemu i trijumfovao.

Od Hardenovog dolaska iz Oklahome, 2012. godine, Roketsi su pobedili u tri plej-of serije. Ovo je njihov učinak u doigravanjima sa "Bradom" u ekipi:

2013: Oklahoma 2-4 (prva runda)
2014: Portland 2-4 (prva runda)
2015: Dalas 4-1, Klipersi 4-3, Golden Stejt 1-4 (finale konferencije)
2016: Golden Stejt 1-4 (prva runda)
2017: Oklahoma 4-1, San Antonio 2-4 (polufinale konferencije)

Da li je ove sezone vreme za ozbiljniji rezultat?

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar