Pudždemonu 25 godina zatvora?!

Finske vlasti primile su međunarodni nalog za hapšenje bivšeg katalonskog predsednika Karlesa Pudždemona koji je izdala Španija.

Svijet 24.03.2018 | 16:56
Pudždemonu 25 godina zatvora?!
Međutim, trenutno se ne zna gde se on nalazi.

Poznato je da je Pudždemon stigao u Finsku u četvrtak kako bi se sastao sa poslanicima, navodi AP.

Ukoliko Pudždemon bude uhapšen u Finskoj, započeće proces izručenja Španiji, međutim, u današnjem saopštenju finskih vlasti navodi se da za sada ne znaju gde se on nalazi.

U Španiji mu preti i do 25 godina zatvora za pobunu i podsticanje na pobunu tokom prošlogodišnjeg referenduma za nezavisnost Katalonije.

Predsednik katalonskog parlamenta Rođer Torent otkazao je današnje glasanje za predsednika Katalonije.

Torent je doneo takvu odluku zbog toga što Đordi Turul, čije je prisustvo obavezno jer je jedan od kandidata za predsednika Katalonije, nije mogao da prisustvuje današnjoj sednici.

Turul se nalazi u predistražnom zatvoru, a katalonski parlament ima rok od dva meseca da izabere predsednika i formira regionalnu vladu. Ukoliko rok ne bude ispoštovan, održaće se novi izbori.

Premijer Sspanije Marijano Rahoj u petak je rekao da se protivi održavanju još jednih regionalnih izbora u Kataloniji.

Rahoj je u Briselu rekao da ne voli ponavljanje izbora, rekavši da "narod glasa, a političari imaju dužnost da reše probleme ne stvarajući druge", prenosi AP.

U Kataloniji su u decembru održani vanredni izbori i tada su partije koje se zalažu za nezavisnost Katalonije osvojile većinu.

Izvor: Tanjug

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Tasim Haci

24.03.2018 16:14

Ovaj covjek nije nista kriv,jednostavno vidio od Hasima Tacija.

ODGOVORITE
Name

Re

24.03.2018 16:59

Po tvom nije ali pravno jeste po visini kazne vidis i koliko je kriv. Prekrsiti ustav je jako opasna stvar. To sa Tacijem je malo komplikovanije. Ako vrsis represiju je opet krsenje ustava ako ne kaznis onoga ko vrsi represiju onaj nad kome se vrsi ima pravoni akt opredjeljenja. Jbga trebalo je odmah Milosevica zatvoriti i bilo bih kontra

Name

T.H.

24.03.2018 19:04

Zemljak,ovo je tek pocetak,Spanska policija upravo vrsi represiju.Ako je vecina za nezavisnost, tako ce i biti ili ce Spanija na kraju postupiti kao i Milosevic,samo sto nju nece bombardovati NATO.

Name

Re TH

24.03.2018 21:59

To stoi ako budu vrsili represiju progon zlocine tad Katalonija garant ide u nezavisnost. Mada licno mislim da nasilje policija i vojska nece ciniti upravo zbog secesije

Name

... DA ČIKO B'ONU...

24.03.2018 16:16

Ovo čeka i separatistu mesara mileta malog miša koji odmah kmeči i jauče kad mu zaprijete smjenom i zatvorom!

ODGOVORITE
Name

re

24.03.2018 18:07

Jeste jeste. Hapse ga od ‘96

Name

Re:Re

24.03.2018 18:50

Ali će ga na kraju i uhapsiti.