„Mafijaški stil“ Nikole Sarkozija

Nikola Sarkozi može sve da odbacuje kao zavjeru svojih političkih protivnika, ali veliki broj afera u koje je on uključen stvara veoma uznemiravajuću sliku.

Svijet 22.03.2018 | 19:41
„Mafijaški stil“ Nikole Sarkozija
Tako njemačka štampa piše o "Libijskoj aferi" bivšeg francuskog predsjednika, prenosi Dojče vele.

Nakon što je objavljena vijest da je bivši predsjednik Francuske Nikola Sarkozi u pritvoru zbog sumnje da je primio 50 miliona evra za finasiranje svoje predsjedničke kampanje, stižu novi detalji i prvi komentari. List Frankfurter noje prese, koji izlazi u finansijskoj metropoli Frankfurtu na Majni, podsjeća javnost na ono što se tokom godina čulo u vezi sa Sarkozijem i novcem iz Libije, ali ne samo to:

"Francusko-libijski biznismen i posrednik Zijad Takedin, koji je u međuvremenu prekinuo kontakt s bivšim predsjednikom i protiv koga se vodi proces zbog korupcije, rekao je da je između kraja 2006. i početka 2007. iz Tripolija u Pariz prebacio pet miliona evra u gotovini. Gadafijev sin, Saif al-Islam, 2011. je preko TV Euronews tražio od Sarkozija da vrati novac: ’Mi smo finansirali njegovu kampanju i za to imamo dokaz. Dali smo mu pomoć kako bi se založio za libijski narod, ali nas je on razočarao’."

Za Sarkozijevu kampanju ogroman novac utrošen

Izveštaj francuskog Centralnog zavoda za borbu protiv korupcije pokazao je da je za Sarkozijevu kampanju potrošen ogroman novac. Njegov bliski saradnik i bivši ministar unutrašnjih poslova Klod Geon na velikim je mukama da objasni zašto mu je jedna saudijski milijarder na račun prebacio pola miliona evra.

"Ali to nije sve, 63-godišnji Sarkozi je i u drugim nevoljama: sudski proces mu preti zbog toga što su troškovi njegove izborne kampanje 2017. umnogome premašili dozvoljeni gornji budžet od 22,5 miliona evra – zabašureni sistemom lažnih računa. Takođe, on i njegov advokat su jednom visokom sudskom zvaničniku navodno obećali unapređenje – za informacije o tome šta organi istrage znaju o navodima da je pokojna Lilijen Betonkur milijarderka i nasljednica Loreala, takođe finansirala njegovu kampanju 2007. godine."

Afere stvaraju uznemiravajuću sliku

"Sarkozi može sve to da odbacuje kao zavjeru svojih političkih protivnika, ali veliki broj afera u koje je on uključen stvara veoma uznemiravajuću sliku. Riječ je o korupciji, podmićivanju, netransparentnim novčanim tokovima i nepotizmu. Sve to svjedoči o pravom mafijaškom stilu. Za Sarkozija se čak priča da je 2017. pokušao ponovo da dođe na vlast kako bi dobio pravni imunitet, kao što je to uradio Silvijo Berluskoni. I to je samo pretpostavka – ali se preteći nadvila nad njim. Sve to bi trebali hitno rasvijetliti", završava Frankfurter noje prese.

U rat da bi se oslobodio svjedoka?

Nordvest cajtung iz Oldenburga na sjeveru Njemačke takođe se opširno bavi vijestima iz Francuske: "’Politički penzioner’, kako Sarkozija ponekad zovu u Francuskoj, već godinama je opterećen raznim aferama. Prije četiri godine već je bio u policijskom pritvoru u okviru jedne druge istrage i bio je ispitivan cijeli dan."

"Istražitelji finansijskog tužilaštva prikupili su stotine dokumenata u okviru takozvane ’Libijske afere’. Protiv nekih osumnjičenih već su pokrenuti procesi. I Sarkozijev bliski saradnik, bivši ministar Bris Ortefe, morao je da se suoči s pitanjima istražitelja, ali nije bio u pritvoru. A sada se očigledno Sarkozi našao u centru pažnje istrage."

"Neko ko je bio tako moćan, kao što je to bio Muamer al-Gadafi, svakako je bio u stanju da finansira jednog francuskog predsjedničkog kandidata. Gadafi je bio u stanju da naredi da se sruši avion pun putnika (Lokerbi 21.12.1988.) i da se u vazduh digne diskoteka (Berlin, 6.4.1986). Poslije toga, davanje mita zvuči kao civilizovan napredak. Zato se vrijedi osvrnuti na vrijeme poslije predsjedničke kampanje o kojoj je riječ. Bila je to 2011, kada je Francuska insistirala da se Gadafi vojno napadne. Sarkozi je time čak rizikovao da izazove podjelu u NATO. Uslijedio je totalni kolaps države i bilo kakvog poretka u Libiji, a zemlja je postala poligon za islamske teroriste. I sve to samo da bi se Sarkozi oslobodio svjedoka svoje potkupljivosti? Istraga to mora da pokaže."

Sarkozi bio "prljav" i prije izbora za predsjednika

Rajniše post iz Diseldorfa iznosi međutim sasvim drugačije mišljenje: “Nikola Sarkozi je bio predsednik Francuske pet godina, a glasina o njegovoj prljavoj vezi sa Libijom bilo je i prije nego što je došao na najvišu funkciju u državi. Ta afera se otada krčkala i vjerovatno je doprinjela političkom padu Sarkozija koji 2012. izgubio izbore. Čovjek može da misli šta hoće o bliskim političkim kontaktima Sarkozija i Gadafija, ali nakon ukidanja međunarodnih sankcija protiv libijskog diktatora, Francuska zaista nije bila jedina zemlja koja se intenzivno trudila oko navodno tada čistog despota – i usput oko koncesija za poslove u zemlji bogatoj naftom. Treba napomenuti: uprkos višegodišnjim istragama, do danas nije dokazano da je Gadafi svog novog prijatelja kupio sa 50 miliona evra. A još manje od toga je dokazana teza da je francuski predsjednik 2011. rizikovao podjelu NATO kako bi vojnim udarom eliminisao Gadafija kao dosadnog svjedoka. To zvuči nevjerovatno – čak i za nekoga kao što je Sarkozi.

Politika je prljav posao?

Darmšteter eho iz Darmštata na jugu Hesena piše: "Ova afera je primjer arogantnog i kriminalnog ponašanja stare političke elite koje su se Francuzi otarasili birajući Makrona za predsjednika. Sjećate li se konzervativnog predsjedničkog kandidata Fijona, koji je fiktivno zaposlio pola porodice u svojoj kancelariji i koji na račun države nisu radili ništa? Ili toga kako je šefica ekstremne desnice Marin Lepen pronevjerila novac EU? Politika je prljav posao? I u Francuskoj, kao i u Nemačkoj, to je veoma rašireno mišljenje."

Izvor: DW

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

zux

22.03.2018 20:55

Gad!

ODGOVORITE
Name

Kepec

22.03.2018 23:56

Bijedni kepec.

ODGOVORITE
Name

Jeli mogućè

23.03.2018 04:55

Ovaj jè za naše političàre (biznismenè)mala maca.

ODGOVORITE