Sud razmotrio apelaciju Krišto

Ustavni sud BiH obavio je danas preliminarnu raspravu o zahtjevu predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti dijela Ustava Federacije BiH u vezi sa izborom delegata u Dom naroda federalnog Parlamenta, ali će odluku u ovom predmetu donijeti na jednoj od narednih plenarnih sjednica.

Bosna i Hercegovina 22.03.2018 | 19:03
Sud razmotrio apelaciju Krišto
Ustavni sud će i od visokog predstavnika za BiH zatražiti da u svojstvu amikus kurije /prijatelja suda/ ponudi svoje mišljenje o ovom pitanju, saopšteno je iz Suda.

Krišto osporava odredbu Ustava Federacije BiH kojom se propisuje da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog od tri konstitutivna naroda.

Ustavni sud razmatrao je i izvršenje nekoliko svojih odluka, odlučivao o jednom broju apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda, te razmatrao izvještaj o radu i izvještaj o izvršenju budžeta Ustavnog suda BiH za 2017. godinu.

Sud je odgodio odlučivanje o nekoliko predmeta izvršenja svojih odluka.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici biće dostavljene podnosiocima u roku od mjesec dana i objavljene na internet-stranici Ustavnog suda BiH, navodi se u saopštenju.

Izvor: Fena

Komentari / 0

Ostavite komentar