Počela sjednica Parlamenta RS

U Banjaluci je danas nastavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatrane preostale dvije tačke dnevnog reda - interpelacije koje se odnose na zdravstveni i penzioni sistem, i na javna preduzeća.

Republika Srpska 20.03.2018 | 10:31
Počela sjednica Parlamenta RS
Interpelacija za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema i Interpelacija za razmatranje politike upravljanja javnim preduzećima u Republici Srpskoj su prijedlozi opozicionih poslanika, koje su u skupštinsku proceduru uputili još prošle godine.

U tekstu interpelacije o stanju u zdravstvu je 12 pitanja na koja je Vlada RS-a, po skupštinskom poslovniku, morala da odgovori u roku od 60 dana.

Opozicionari tvrde da je stanje u zdravstvenom i penzionom sistemu RS alarmantno, navodeći da Fond zdravstvenog osiguranja ima dug od 450 miliona KM, a da zdravstvene ustanove u RS-u duguju oko 700 miliona KM, odnosno da ukupan dug u zdravstvu RS iznosi 1,1 milijardu KM.

Na posljednjem zasjedanju, koje je održano 5. marta, između ostalog usvojeni su Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama, te ostali akti.

Nakon ove sjednice trebalo bi da počne nova sjednica Narodne skupštine sa 15 tačaka dnevnog reda.

Poslanici bi trebalo po hitnom postupku da razmatraju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o republičkoj upravi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Na predloženom dnevnom redu su prijedlog programa rada Narodne skupštine Republike Srpske za ovu godinu, Prijedlog zakona o posebnom Registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, te Prijedlog zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama.

(BN/Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

E

20.03.2018 10:13

Evo ih čačkaju zube i promrmljaju ponekad kako odoše ljudi iz ljepote zvana RS.

ODGOVORITE
Name

Re E

20.03.2018 10:33

I onda dignu ručice za novi kredit...treba uvesti IZIS u Fond zdravstva, pa podijeliti procente.

Name

Mihajlo

20.03.2018 10:16

Za sve je ovo kasno, rastjerani su mladi i pametni iz RS, trebat ce samo ugasiti svjetlo, dotle nas je vlast dovela.

ODGOVORITE
Name

dzoo

20.03.2018 10:18

Cirkusijada se nastavlja.Imali prenos gde da potrosim par casova na ludake.

ODGOVORITE
Name

Re

20.03.2018 10:53

Ima RTRS plus, evo Bogdanic kukumace nad teskim uslovima u kojim rade zdravstveni radnici, spomene kako odlaze radnici iz Javnih ustanova al ostaju u RS jer idu u privatne klinike, ako koji slucajno ode u inostranstvo onda je to slucaj kao i u zemljama okruzenja tako da to je normalno sve.

Name

ZA BOGDANIĆA

20.03.2018 12:02

MARVENI tehničara TI I TVOJA KOMŠINICA ŽELJANA STE SVE UGASILI.NMAS ŠTA MUCATI, OSTALI SU TI dr.SA KUPLJENIM DIPLOMAMA U KOSOVSKOJ MITROVICI.TO LJEKARA STRUČNIH OTIŠLI SU DA BLEJE PO POLITICI.NISTA LICNO BOŽE SAČUVAJ ZAR dr.MAKSIMOVICU NIJE ŽAO TRUDA I NAPORA DA POSTANE IME KARDIOLOGIJE, ALI POLITIKA I PRELETACKE PARE.MOJ dr.SIGURNO SI MNOGE SPASIO, ALI TE NIKO NEĆE PO TOME VEĆ KAO POLITIČKU BUDALU.