Jednoglasno: Si ponovo izabran

Svekineski narodni kongres jednoglasno je izglasao reizbor Sija Đinpinga za predsednika Kine.

Svijet 17.03.2018 | 08:35
Jednoglasno: Si ponovo izabran
Rojters prenosi da je glasanje, u prisustvu novinara, obavljeno u Velikoj hali naroda u centru Pekinga i da je kineski parlament bio prepun delegata lojalnih vladajućoj Komunističkoj partiji Kine.

Agencija podseća da je prošle nedelje Svekineski narodni kongres podržao promenu ustava te zemlje kojom su ukinuti ograničenja predsedničke vlasti koja je bila limitirana na dva uzastopna mandata, što Siju omogućava da na čelu Kine ostane doživotno.

Za potpredsednika Kine izabran je Vang Chišan, Sijev bliski saveznik i bivši sekretar Centralne komisije za inspekciju discipline, glavnog tela kineskih vlasti za borbu protiv korupcije.

Kineski parlament usvojio je i plan reorganizacije vlade koji omogućava spajanje regulatornih tela za bankarski i sektor osiguranja, daje nova ovlašćenja upravnim telima poput centralne banke i predviđa formiranje novih ministarstava.

TASS prenosi da je ponovni izbor za predsednika Kine Siju Đinpingu češtitao ruski predsednik Vladimir Putin.

"Odluka Svekineskog narodnog kongresa još jedan je dokaz Vašeg velikog autoriteta, priznanje Vaših dostignuća u obezbeđivanju dinamičnog društvenog i ekonomskog razvoja zemlje, zaštite njenih interesa u međunarodnoj areni", poručio je Putin.

Izvor: Tanjug

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Čovjek

17.03.2018 07:51

Šta veliš Milorade? I tata bi sine.

ODGOVORITE
Name

Poznavalac prilika

17.03.2018 08:00

Kinezi, šta je vama to trebalo?

ODGOVORITE
Name

@ Peki

17.03.2018 09:12

Jos samo da ga proglase narodnim herojem.

ODGOVORITE
Name

075

17.03.2018 09:23

Demo(n)kratija na kineski način koji su copy-paste primijenili već Bakir, Dragan i Milorad koji su bili "vizionari" i to učinili prije Kineza!

ODGOVORITE
Name

USA

17.03.2018 10:09

Demokratija na američki način: Irak, Libija, Sirija, Jemen, Vijetnam......

ODGOVORITE