Važni projekti za Zapadni Balkan

Na sastanku ministara inostranih poslova Zapadnog Balkana (WB6) izraženo je opredjeljenje da nastavimo sa izgradnjom što boljih odnosa u regionu, te da se usmjerimo na što više projekata od kojih će nađi građani imati korist, poručio je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, koji je domaćin današnjeg ministarskog susreta u Sarajevu.  

Bosna i Hercegovina 16.03.2018 | 14:39
Važni projekti za Zapadni Balkan
Kako je istakao, na dnevnom redu su bila brojna pitanja, poput pripreme za Samit Zapadni Balkan - EU koji će biti održan u maju u Bugarskoj, što će, kako je Crnadak ocijenio, biti veliki i značajni događaj.

"To je prvi samit koji će biti održan 15 godina nakon samita u Solunu. Očekivanja su, s pravom, velika i svi smo opredijeljeni da taj samit poluči što bolje rezultate", poručio je Crnadak. 
 
Razgovarano je i o pripremama za Samit koji će, u okviru berlinskog procesa, biti održan u Londonu. 
 
"Konstatovali smo je potrebno da se fokusiramo na konkretne projekte, jačanje ekonomije, povezanosti naših gradova u regiji i slično", dodao je Crnadak.
 
On je napomenuo da je tema razgovora bila i Strategija EU za Zapadni Balkan, te da je usaglađeno da se radi o dokumentu kojim je EU dala podstrek regionu, ali i pokazala opredjeljenje da Zapadni Balkan postane dio EU.
 
"Iz ugla BiH, posebno je korisno šest inicijativa koje je EU izdvojila, a posebno prva koja se odnosi na borbu protiv kriminala i korupcije", poručio je, između ostalog, Crnadak.
 
(Vijesti)  
 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ali kako

16.03.2018 14:19

Kako da EU natjera ovu trojicu u BiH da pokrenu borbu protiv kriminala i korupcije. To je nemoguće mislim da im EU sve trojici mora dati rok od 7do 8 mjeseci da pokrenu neke stvari ili sankcije zabrana ulaska u EU

ODGOVORITE
Name

Emigracije

16.03.2018 14:43

Bla bla bla bla bla bla bla,ovakve price slusamo svaki dan od politicara sa svih nivoa,te vazno ovo te bitno ono a situacija sve gora i teza. U RS a tako i u cijeloj BiH ko god se bavi bilo kakvom proizvodnjom a da nije u pitanju bajagi proizvodnja radi pranja novca,je pritisnut sa mnogim problemima i nedacama da ne zna ni kud ce ni sta ce! Sve je to samo demagogija

ODGOVORITE