BiH za jače veze sa Rusijom

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je danas da želja BiH da se uključi u evropske tokove i postane član EU ne znači da ne može istovremeno razvijati dobre, prijateljske i snažne ekonomske veze sa Ruskom Federacijom.

Bosna i Hercegovina 16.03.2018 | 13:19
BiH za jače veze sa Rusijom
Crnadak je tokom razgovora u Sarajevu sa direktorom Direktorata za evropsku saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije Andrejom Kelinom uputio poziv šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da u toku ove godine posjeti BiH, što bi dalo dodatni podsticaj jačanju bilateralnih odnosa, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ambasador Ruske Federacije u BiH Peter Ivancov, naglašeno je da BiH i Rusija imaju dobre i stabilne odnose koji bi mogli biti dodatno unaprijeđeni posebno na ekonomskom planu.

"Crnadak je informisao sagovornike o sastanku ministara inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana, kojem je on domaćin, ističući da BiH veliki značaj daje regionalnoj saradnji jer u njoj vidi mogućnost za ekonomski napredak i izgradnju infrastrukture. On je dodao da želja BiH da se uključi u evropske tokove i postane član EU ne znači da ne može istovremeno razvijati dobre, prijateljske i snažne ekonomske veze sa Ruskom Federacijom", dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je Kelin istakao da Ruska Federacija uvažava nastojanje BiH da se približi EU i cijeni njenu poziciju u međunarodnim odnosima.

Na sastanku je razgovarano o odnosima BiH i Rusije i aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu, kao i o drugim regionalnim i globalnim temama.

(BN) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

007

16.03.2018 12:52

Igore,šta će rećiKormakova,na tvoju ljubav prema Rusima.

ODGOVORITE
Name

Jel vala

16.03.2018 13:20

Pa zar Rusi nisu sveopsta opasnost.Sta je ovo.

Name

Re

16.03.2018 17:16

Rusi samo traze zrtveno jagnje niko vajde nikada nijevideo od njih. Malo prouciti istoriju sve jasno prodavali su nas vise puta.

Name

... da čiko b'onu...

16.03.2018 13:07

Pitaj druga Mektića jel' on za saradnju. Izgleda da su mu nalogodavci dali u zadatak da raspali osim po čika Dodiku i po Rusiji u istom trenutku....

ODGOVORITE
Name

Jakako

16.03.2018 13:32

Samo tako. Rusija je vazna za stabilnu Evropu. Bolje imat prijatelja, nego protivnika.

ODGOVORITE
Name

popara

16.03.2018 14:03

Kako ce nam drzava koja je pod sankcijama EU Amerike pomagati?Rusija je vise Azija negoi Europa.

ODGOVORITE