Premijer Turske dolazi u BiH

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, rekao je danas da će Bosnu i Hercegovinu uskoro posjetiti delegacija iz Turske predvođena premijerom Binali Yıldırımom.

Bosna i Hercegovina 16.03.2018 | 10:18
Premijer Turske dolazi u BiH
Podsjećamo, Šarović boravi u Azerbejdžanu kao dio bh. delegacije na 6. Globalnom Baku forumu. 

Šarović je govorio o jučerašnjim aktivnostima bh. delegacije.

''Juče je bilo nekoliko biletaralnih susreta delegacije Bosne i Hercegovine koju je predvodio član Predsjedništva Mladen Ivanić, s predsjednikom Azerbejdžana, premijerom Turske, predsjednikom Albanije.

Možda je novo da se planira posjeta predsjednika Azerbejdžana BiH. Otvoriće se fabrika za preradu voća i povrća u Doboju. Dobre vijest su da će BiH posjetiti premijer Turske s ministrima i delegacijom'', otkrio je Šarović.

Potom je pričao o saradnji s Turskom.

''Ekonomska saradnja s Turskom se intenzivira. Mislim da se naš deficit smanjuje i mi smo vrlo značajan partner ovoj zemlji'', dodao je Šarović. 

Posebno je istakao rast trgovinske razmjene sa Srbijom i Hrvatskom.

''I Srbija i Hrvatska su među tri najvažnija spoljnotrgovinska partnera BiH. Oni se na neki način utrkuju u trgovini sa Bosnom i Hercegovinom. Mislim da su dostižne dvije milijarde razmjene sa svakom od ovih zemalja. Približavamo se cifri od milijardu razmjene s Turskom što je bio cilj'', rekao je Šarović. 

Na kraju razgovora komentarisao je i problem s izvozom jabuka iz Bosne i Hercegovine u Rusiju. Kazao je da zbog neodgovornih pojedinaca trpe stotine hiljada ljudi.

''Tek se rješava. I malo, malo pa sam negdje u žiži i od mene se očekuje da riješim i ove probleme. Očito da moramo da taj sistem unaprijedimo, da postanemo odgovorniji'', naglasio je Šarović. 

(N1) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Лија

16.03.2018 09:51

Једна од тема, према добро обавјештеним изворима, биће и упућивање помоћи становницима Флориде, да направе нови мост, који се неће срушити послије четири дана, од стављања у промет.

ODGOVORITE
Name

Darko

16.03.2018 10:05

Evo ga i Mirko prebolio kandidaturu

ODGOVORITE
Name

Gagi

16.03.2018 10:35

Ne znam za njega, ali narod sigurno ne moze preboljeti sto jedini covjek koji radi nije kandidat.

Name

Xy

16.03.2018 12:03

Ja nevidim tu problem. Posle izbora Mirka Šarovća vidim kao predsjedavajuceg savjeta ministara BiH. Samo treba izaci na izbore i olovkom otjerati sektu.

Name

B.Luka

16.03.2018 10:59

Pa ovi iz crvene sekte će pocrkati što je g.Šarović najbolji ministar u BiH.

ODGOVORITE
Name

re

17.03.2018 12:00

Možda u BIH,ali ne u RS.A i to će trajati do Oktobra.

Name

sudija

16.03.2018 12:23

Hočeli sastati sa Dodom da popričaju o ekonomskoj saradnji ??????

ODGOVORITE