Trampova politika ugrožava napredak

Carine koje je američki predsjednik Donald Tramp najavio na čelik i aluminijum uzrokovaće otpuštanja radnika i uticaće na ekonomski rast, rekla je danas njemački ministar ekonomije Brigite Ciprijes.

Svijet 11.03.2018 | 12:59
Trampova politika ugrožava napredak
Ona je istakla da Evropa i ostali zagovornici slobodne trgovine ne bi trebalo da dozvole podjele.

"Trampova politika ugrožava poredak globalne slobodne trgovine. On ne želi da shvati strukturu koja je zasnovana na pravilu sistema otvorenog tržišta. Svako ko to osporava, ugrožava napredak, rast i zapošljavanje", naglasila je Ciprijesova.

Ona je napomenula da Njemačka i njeni saveznici sada moraju da očuvaju poredak slobodne trgovine i da izbjegnu da budu podijeljeni zbog Trampove ponude o izuzeću pojedinih saveznika od predloženih carina.

"Veoma je važno da Evropa zajednički pokaže da će biti kontramjera i da neće biti pukotina u savezu slobodnih trgovaca", dodala je Ciprijesova.

Tramp je prije tri dana odredio carine od 25 odsto na čelik i deset odsto na aluminijum, koje će na snagu stupiti za 15 dana. Američki predsjednik je iz najavljenih mjera izuzeo Kanadu i Meksiko i nije pominjao mogućnost isključenja drugih saveznika.

(Agencije) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Jel

11.03.2018 13:25

Ste nasli nekog da stane SAD na put? Pusti kolektiv, treba tu dobra junacina. Da se pokaze ! Ja mislim da zene nisu za ovu prljavu igru. Sta moze ponudit Merkel ??? Izbjegava da plati zaszitu a htjela bi se ravnat sa Amerikom.

ODGOVORITE
Name

Jal

11.03.2018 13:35

Ce nasukat Bakicu, dosta je i ona kolo vodila.

ODGOVORITE
Name

Ella

11.03.2018 18:01

Samo udri Tramp