Ravnopravnost važna za EU

- Ravnopravnost žena i muškaraca jedna je od osnovnih vrijednosti EU utvrđena u osnivačkim ugovorima, navodi se u zajedničkoj izjavi visokih evropskih zvaničnika.

Republika Srpska 08.03.2018 | 19:42
Ravnopravnost važna za EU
"Unija je pionir u borbi protiv diskriminacije na osnovu pola i možemo se ponositi postignutim napretkom. Evropa je za žene jedno od najbezbjednijih i najravnopravnijih mjesta u svijetu", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Evropski zvaničnici poručuju da ima još dosta posla da se uradi i da predstoji dug put do pune ravnopravnosti u praksi, jer žene i djevojčice i dalje doživljavaju uznemiravanje, zlostavljanje i nasilje, te "rijetko uspijevaju probiti stakleni plafon" zbog kojeg primaju niže plate i dobijaju manje prilika za razvoj karijere i poslovanja.

"Želimo da djevojčice i žene postignu ravnopravnost u svim aspektima života, dostupnosti obrazovanja, jednakoj plati za jednak rad, pristupu vodećim položajima u preduzećima i politici, te zaštiti od nasilja", navodi se u izjavi.

Podsticanje vođstva žena i njihovo ekonomsko osnaživanje apsolutni je prioritet EU, tako da je predloženo novo zakonodavstvo za poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života zaposlenih roditelja i njegovatelja, te akcioni plan za uklanjanje rodnih razlika u platama.

U saopštenju Delegacije EU u BiH navodi se da je u februaru 2018. godine broj žena na rukovodećim položajima u Evropskoj komisiji iznosio 36 odsto, dok ih je u novembru 2014. godine bilo tek 11 odsto, te da se predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker obavezao da će do kraja svog mandata, 31. oktobra 2019. godine učešće žena biti 40 odsto.

"Dosljedni smo u svim aspektima naših politika, kako unutar EU, tako i u spoljnom djelovanju, promovisati rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. Naša politika doprinosi uspješnom globalnom sprovođenju ciljeva održivog razvoja i programa za žene, mir i bezbjednost", poručili su evropski zvaničnici.

Ove godine Evropski dani razvoja biće fokusirani na ključnu ulogu žena i djevojčica u održivom razvoju, te na njihovo ravnopravno učešće i vođstvo u svim područjima života.

U izjavi se navodi da EU pomaže ženama i djevojčicama širom svijeta koje su raseljene i koje su žrtve nasilja ili kojima je uskraćen pristup školovanju, zdravstvenim uslugama, uslugama planiranja porodice, tržištu rada i političkom životu.

Više od 15 miliona djevojčica, uzrasta osnovne škole, širom svijeta ne ide u školu, stoga EU podstiče dostupnost obrazovanja u državama od Afrike, Latinske Amerike i Bliskog istoka do jugoistočne Azije.

"Rodna ravnopravnost ne znači samo pravednost i pravdu u Evropi, već i potrebu za postizanjem održivog mira, bezbjednosti, razvoja, ekonomskog prosperiteta i rasta širom svijeta. Ulaganje u potencijale žena i djevojčica, ulaganje je u čitavo naše društvo, a to je u jednakoj mjeri odgovornost muškaraca i dječaka kao i žena i djevojčica", navodi se u zajedničkoj izjavi komesara EU.

Izvor: Srna
Foto: NN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Legalan

08.03.2018 21:08

Mi smo ravnopravnost vratili u varvarstvo

ODGOVORITE
Name

BIĆE I RAVNOPRAVNOSTI

09.03.2018 01:10

SREĆAN TI ROĐENDAN BUDUĆI PREDSJEDNIČE REPUBLIKE SRPSKE! Sa željom da nam budes ziv i zdrav na mnoga ljeta, da ostanes takav kakav si i ove 42 godine, čestit, pošten, uljudan, nekorumpiran......