Analiza: Perestrojka! Ili na francuskom - PSŽ!

Pre godinu dana Barselona je s onih 6:1 započela rušenje Pari Sen Žermenovog prvog drim-tim sistema, da bi Real pre par dana onesposobio i verziju 2. 0. Stvar je jasna, mora se na fabrička podešavanja. Idemo sve iznova. . .

Fudbal 11.03.2018 | 00:00
Analiza: Perestrojka! Ili na francuskom - PSŽ!
Perestrojka! Ili na francuskom - PSŽ! Eliminacijom od Real Madrida u Parizu počinje nova era. Projekat zvani Liga šampiona još jednom je propao, doživeo fijasko, daleko od svog finala, pa je prebogati gazda Naser Al Kelaifi odmah naredio renoviranje tima. Koliko letos, kada su dolazili Nejmar i Mbape, smatralo se da su Sveci sklopili šampionski mozaik, međutim, ispostavilo se da je pariska družina i dalje miljama daleko od trona. Onog evropskog, naravno. 

Pre godinu dana Barselona je s onih 6:1 započela rušenje Pari Sen Žermenovog prvog drim-tim sistema, da bi Real pre dva dana onesposobio i verziju 2.0. Stvar je jasna, mora se na fabrička podešavanja. Idemo sve iznova...

Mediji u Francuskoj danas pišu kakve to sve izmene čekaju PSŽ, navodeći da ovaj tim već četiri godine ne uspeva da probije barijeru zvanu četvrtfinale LŠ. Parizijen konstatuje da je to jasna smernica - ovo nije ekipa za najviše domete. Igrač koga su svi odreda pre samo nekoliko meseci hvalili - Dani Alveš, prvi se našao na tapetu. Kaže se kako njegova sjajna tehnika ne može da pokrije brojne druge nedostatke, što je vrlo lepo pokazao dvomeč sa Madriđanima. Takođe, isti list navodi da Alveš guši dalji napredakTomasa Menijea. Jedan od glavnih problema u slučaju njegovog odlaska, podvlači Parizijen, moglo bi da bude nezadovoljstvo prve zvezde ekipe - Nejmara. Jer poznato je da su njih dvojica u izuzetnim odnosima. Kada se govori o zameni za Danija Alveša najčešće se može čuti ime Brazilca Fabinja iz Monaka, kao polivalentog igrača, koji bi mogao da pokriva više pozicija na svom delu terena.

I dok se Belgijanac Menije pominje čak i kao prvo rešenje na desnom boku, leva strana je kompletna za remont. Juri Berčiče je, kažu, promašaj, a Kurzava nema kvalitet da bude opcija 1. Prvi tip za leto je Aleks Sandro iz Juventusa. Bivši igrač Porta već duže vreme najavljuje odlazak iz Torina jer želi jača primanja. Ovo bi bila jedna od realnijih opcija, čini se...

Najmanje promena trebalo bi da bude na centralnim pozicijama u odbrani, pošto gotovo svi francuski mediji vide Markinjosa i Kimpembea kao startere od leta.  

Zato je vezni red totalno druga priča. Iako je realno daleko najmanje ime, najveće šanse da zadrži svoje mesto u timu ima Adrijen Rabio. Sportski direktor Enrike Antero na početku sezone skrenuo je pažnju i gazdi i treneru Emeriju - koje to više neće biti, sasvim je izvesno - da PSŽ ukoliko želi da postane veliki mora da bude prepoznatljiv i po nekom svom proizvodu. Rabio je dete kluba i pominje se čak da bi mogao da ponese traku, međutim, više o njegovoj sudbini znaće se kada novi trener bude imenovan. Upravo zbog toga 22-godišnji vezista odugovlači s potpisom novog ugovora. Ako mu obećaju da će i dalje imati minutažu - ostaće bez dileme. I u takvoj situaciji Rabio je najbliži mestu u timu, a onda to dovoljno govori koliko su zapravo svi ostali nesigurni. 

Tijago Mota, od ranije je poznato, ide u penziju, Las Dijara doveden je da pokrpi trenutne rupe, dok se od prodaje Di Marije i Pastorea očekuje ozbiljna "podrška" u borbi protiv "fer-plej zakona UEFA". Lo Selso bi trebalo da ostane, Draksler i Verati verovatno ni sami ne znaju šta će biti kroz dva-tri meseca... 

Ako je tačno ono što dalje piše Parizijen, onda su očekivanja očekivanja Parižana poprilično nerealna kada su u pitanju pojačanja za srednji red. Rakitić i Kante u paketu? Baš zvuči kao nemoguća misija... Ali ko zna. Zar je neko verovao da će Nejmar pristati?        

I navala naposletku. Teško, baš teško i u domenu je teorije da posle svih razmirica sa Nejmarom, Urugvajac Edinson Kavani ostane na Parku prinčeva. Milioni od njegove prodaje takođe će dobro doći da se na leto isplati Monako za transfer Kilijana Mbapea. A upravo mlađani Mbape i Nejmar dočekaće u avgustu trećeg člana navalne trojke. Da će doći vrhunski golgeter ne sumnjamo. Da li će to biti Robert Levandovski ili Hari Kejn, kako pišu Francuzi, trenutno je suludo nagađati. Kao treća opcija pominje se iMauro Ikardi, ali o tom potom. To će verovatno biti poslastica poslednjeg dana letnjeg prelaznog roka.    

I na kraju, ali ne najmanje važno, štaviše suština - ko će biti novi trener? 

Uzalud sva pisanija dok Kelaifi ne odabere ko je pravi čovek za klupu. Za većinu najavljenih poslova čekaće se amin novog trenera, ukoliko se radi o ozbiljnom, top stručnjaku, u šta ne treba sumnjati. Podsetimo, danas je Ekip objavio kako u utorak kreću pregovori sa Antoniom Konteom, a dan pre pominjali su se kao opcije i Luis Enrike, Karlo Ančeloti, Maurisio Poketino... Da li i vama Pep Gvardiola i PSŽ trenutno zvuče kao naučnofantastična kombinacija?   

Koliko bi ovaj perestrojka mogla da košta ostaje nam samo da nagađamo. Precizna je (da li i realna, pitanja je) ona u koloni prihodi. Parizijenova računica kaže da bi Pari Sen Žermen na osam najvećih transfera mogao da inkasira oko 240.000.000 evra.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar