Analiza: Bekovi nose Zvezdu!

Milan Rodić i Filip Stojković konstanta u svim ovosezonskim uspesima lidera Superlige.

Fudbal 06.03.2018 | 22:00
Analiza: Bekovi nose Zvezdu!
Dok čekaju da Nemanja Radonjić pronađe golgeterske koordinate i iz neposredne blizine gledaju blagu napadačku krizu Aleksandra Pešića, navijači Crvene zvezde mogu da budu svedoci vrlo atipične situacije. Barem kada je reč o životu i radu kluba sa Marakane. Lidera Superlige ka novoj tituli nose bekovi Milan Rodić i Filip Stojković.

Tandem bivših internacionalaca bio je vrlo važan sastojak svih jesenjih uspeha Crvene zvezde, ali su na početku proleća svoj defanzivni učinak (a na tome Vladan Milojević posebno insistira) prošarali brojkama. Tri od četiri poslednja prvenstvena gola Crvene zvezde delo su Milana Rodića. Nekadašnji član Zenita i Krila Sovjetov verovatno bi bio ponosan na ovakav učinak i na treningu. Da ne govorimo o zvaničnim utakmicama.

Njegov kolega sa desne strane Filip Stojković je sačuvao razum u trenucima velike krize u Zvezdinoj igri  protiv Voždovca. Izjednačujući pogodak Zmajeva samo mu je na kratko skrenuo fokus sa osnovog zadatka, ali je posle 30 sekundi bio dovoljno priseban da napravi lažnjak i potom idealno centrira Nenadu Krstičiću za pobedonosni gol. I velikih plus 14.

Svojim pojavljivanjem na suparničkoj polovini Filip Stojković je isterao neku nevidljivu fudbalsku pravdu. Gledajući mnogo statističke paramtre popularni Žule je bio jedan od najbljih - ako i ne i najbolji - Zvezdin pojedinac u dvomeču protiv CSKA. Bilo bi zanimljivo videti šta kažu brojne skaute platforme, ali sa tribina je delovalo da Stojković nije izgubio nijedan krucijalni duel u Beogradu i Moskvi. Takođe, on je jedan od maratonaca ovog tima, pošto je već sakupio 21 prvenstveni duel i 1706 minuta na terenu. Upisao je gol i četiri asistencije, ali za VladanaMilojevića je najbitnije da je standardni član Zvezdine odbrambene petorke koja je u prvenstvu poklekla 10, a u Ligi Evrope samo tri puta.

Koliki su dometi Filipa Stojkovića u Zvezdinom dresu teško je - gotovo nemoguće - reći. Posebno što je posle užasne epizode u Minhenu 1860 imao prilično bled nastup protiv Florijane. Međutim, kako je vreme prolazilo, rastao je kao kvasac. I što je još zanimljivije i dalje raste.

"Kada sam došao u Crvenu zvezdu samopouzdanje mi je bilo na nultoj tački. Nisam ga imao. Došao sam sa viškom kilograma. Međutim, brzo sam ušao u mašinu. I dalje ponekad gledam koliko sam minuta proveo na terenu i ne mogu da se načudim. Sve je ovo super", istakao je nedavno Filip Stojković.

Verovatno Vladan Milojević nema ništa protiv igračkog rasta Filipa Stojkovića i Milana Rodića, bez obzira na onu staru fudbalsku tezu da gde bekovi kolo vode tu prosto sreće nema... Crveno-beli su preživeli Suboticu i duel sa Voždovcem, nakon što je Milan Rodić pokazao da i te kako ume u ofanzivi. Za razliku od Stojkovića koji je igrama morao da odnese oblake sumnje, oko Rodića je posle potpisa vladao konsenzus. Nekako su navijači, uprava i stručni štab verovali da je to baš taj levi bek potreban za evropski uspeh.

Imao je sjajno predstavljanje protiv Sparte kada je zaključao Srđana Plavšića. I kasnije se isticao defanzivnom inteligencijom koja je pomogla crveno-belima u sudarima sa na papiru jačim timovima. Činilo se da je trenutak ofanzivne slave propustio u Borisovu kada nije iskoristio tri izgledne šanse. Pogađao je prečke, golmana, suparnika na gol liniji. Zvezda je uhvatila proleće i bez Rodićevog učinka u ofanzivi, a to mu se vratilo u najboljim mogućem trenutku... Rodić je ove sezone odigrao 21 prvenstveni meč i postigao četiri gola. Imao je i onu sada već antologijsku asistenciju ka Slavoljubu Srniću protiv Kelna.

Čisto podsećanje: Stojlović i Rodić su ovog prošlog leta potpisali dvogodišnje ugovore sa Crvenom zvezdom. Kada se bude na “Marakani“ pričalo o početku novih evropskih kvalifikacija tandemu bekova koji nose u poslednjim zimskim danima crveno-bele ostaće još 12 meseci ugovora. A svi znaju šta to znači. Potrebno je blindiranje koje može da poremeti samo neka nepristojna ponuda (priča se da je Rodić ove zime imao jednu takvu). Uostalom, uspešnost novog izleta crveno-belih na sceni Starog kontinenta zavisiće od uspešnosti sada već uigrane odbrane. Neće tu biti Le Taleka. Ali tu bi morali da budu Stojković i Rodić, baš kao i Borjan i Vujadin Savić.

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar